Kategória: Aktuális.
Az említett diákok esetében tízből négyen vettek részt külföldi képzésen vagy éppen szakmai gyakorlaton hazai egyetemi, főiskolai tanulmányaik idején, ugyanez a második helyezett bölcsészettudományi terület esetében csak minden ötödik egyetemistáról mondható el – olvasható a február 8-án publikált Frissdiplomások 2010 című kötetben, mely kiadvány a 2007-ben végzett hallgatók helyzetét mutatja be.
Míg a műszaki végzettségűek 145, az informatikai tanulmányokat folytatók 150 ezres átlagjövedelemről számoltak be az elhelyezkedést követően, a gazdasági szakokon tanult fiatalok járnak élen nettó 164 ezres fizetésükkel.

A mobilitást illetően a műszaki végzettségűek 8,3 százaléka folytatott külföldi tanulmányokat és külföldi szakmai gyakorlatot, a gazdaságisok esetében viszont 40 százalékos ez az arány. Emellett a gazdasági szakon végzők nemcsak gyorsabban találnak munkát diplomájuk megszerzése után, mint műszakis társaik, hanem legtöbb esetben sikerül tanult szakmájukban elhelyezkedniük.
 

Pénzügyi mesterszakon jelenleg hét felsőoktatási intézményben szerezhetnek a hallgatók diplomát, tavaly pedig ezernél is többen jelentkeztek országosan erre a szakra. A tanulmányait kezdő mintegy 400 fiatalnak a külföldi képzésekben való részvétel során szerezhető plusz tudást és ismeretet is figyelembe kell vennie a sikeres munkavállalás érdekében, az ehhez kapcsolódó mobilitási hajlandóságra mutatnak rá a kiadványban közzétett számok is.

Mindezt megerősítette Juhos Andrea karrier-tanácsadó is, aki szerint különösen hasznos lehet az idegen nyelvű oktatás a pénzügyi fókuszú szakokon. Ha a képzés megfelelő színvonalú, a hallgatók elsajátíthatják a nemzetközi szaknyelvet, ez a tudás pedig az elhelyezkedés során nagy előnyt jelenthet. Az országos diplomás pályakövetési felmérés eredményeit publikáló „Frissdiplomások 2010” kötet leírja, hogy az újabb felmérések alapján a magyar hallgatók mobilitási hajlandósága nagyobb, mint valós mobilitásuk, ezért akiknek nincs módjuk külföldi tanulmányutakon részt venni, nagy jelentősége lehet egy Magyarországon is megszerezhető külföldi oklevélnek.
(BrandTrend)