Kategória: Aktuális.
A Médiatanács még várja a jelentkezéseket, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honapján közzétett módon lehet megtenni. Közben a közvélemény érdeklődése mellett párhuzamosan zajlik a kódex társadalmi egyeztetése. 
Az előkészületben lévő Közszolgálati Kódex rögzíti majd, hogy a közmédiumok milyen sarokpontokra építve, mely alapelvek mentén valósítsák meg közszolgálati küldetésüket. Az alapdokumentum tartalmát a Médiatanács a nyilvánosság és a szakma legszélesebb körű bevonásával alkotja meg.

A közszolgálati műsortartalmakkal kapcsolatos társadalmi elvárások feltérképezése érdekében a Médiatanács két héttel ezelőtt komplex, a társadalmi és a civil szférát is érintő felhívást tett közzé a Tanács  weboldalán. Ennek keretében február elsejétől negyvenöt napot át van lehetősége bárkinek interneten keresztül vagy postai levélben véleményét kifejteni arra vonatkozóan, hogy mit szeretne látni/hallani a köztévék/rádiók műsoraiban. Azóta közel százötven levél érkezett, és több mint ezerháromszáz elektronikus kérdőívet töltöttek ki. 
Kiemelten fontos, hogy a közszolgálat képes legyen értékteremtő, haladó, egyszersmind közösségépítő és értékmegőrző igénnyel megjelenni a hazai média kínálatában. Ennek elérésében a Közszolgálati Kódex elfogadása mellett fontos szerepe van március végén megalakuló Közszolgálati Testületnek is.

A médiatörvény szerint a tizennégy tagú testület felügyeli majd a kódexben megfogalmazott alapelvek érvényesülését, és lesz jogosult azok módosítására is. A testület tizennégy tagja közül nyolcat törvényben meghatározott szervezet vagy egyház delegál, hatot pedig olyan civil szervetek jelölhetnek, amelyek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főoldalán meghirdetett módon bejelentik adataikat és jelöltjük nevét.

A jelentkezés határideje 2011. február 25. napja. Az NMHH Hivatala a nyilvános jelölést és a jelöltek sorsolását 2011. március 30-án tartja. 

(BrandTrend)