Kategória: Aktuális.
A témák között gyakoriak a nemzeti öntudatról szóló bejegyzések, és rendszeresen kommentálják a magyarországi közéleti eseményeket a bloghir.hu portál szerint. 
A határon túli magyar bloggerek aktivitását több tényező is befolyásolja: nyilván itt is az érdeklődési körnek megfelelő téma az elsődleges, de mindenképp különleges ösztönző erőt jelent az is, hogy a blogíróknak ez rendszeres lehetőséget teremt arra, hogy használják az anyanyelvet és így tegyék közzé a gondolataikat.
 
"A határon túli magyarok blogjainál gyakoriak a magyarságról, a nemzeti öntudatról szóló bejegyzések, s rendszeres, hogy magyarországi híreket, főleg az "anyaországból" származó közéleti eseményt, hírt kommentálnak. S persze minden téma egy kicsit más a határon túlról nézve." – hangsúlyozta Márton Miklós, a bloghir.hu alapító-tulajdonosa.
A posztolók Erdélyben a legaktívabbak, ahol több gyűjtőportál, internetes újság, illetve számos napilap és folyóirat internetes részlegéhez csatlakozhatnak, például manna.ro, erdely.ma, kronika.ro, vagy a hirkereso.ro.

Nagyságrendileg ezek után következik Szlovákia, elsősorban a bumm.sk és a parameter.sk, valamint az Új Szó portálhoz kapcsolódva.

Szerbiában a Serbia Insajd, a Magyar Szó, valamint néhány egyéni rádióhoz csatlakozó blogger emelhető ki, például Balla D. Károly újságíró napi blogja az ungparty.net Kárpátaljáról.

A régebbi emigránsok, illetve kint születettek magyar nyelvű blogjai rendkívül ritkák. A nyugaton élő magyarság részéről elsősorban inkább azok a fiatalok írnak rendszeresen blogot, akik csupán pár éve hagyták el az országot.
"Érzékelhető különbség van a külföldön élő és a határon túli magyarok blogjainak témaválasztásában: előbbiek jellemzően az ideiglenes tartózkodási helyükre utazó magyarokat látják el tanácsokkal, információkkal, hogy megkönnyítsék számukra a kint tartózkodást, és bennfentes információkkal lássák el őket. A határon túli magyarok inkább a saját életük részleteit, érzéseiket, véleményüket osztják meg az olvasókkal." – tette hozzá a bloghir.hu vezetője. 
  
További fontos témakör a lakóhelyhez, szűkebb környezethez kapcsolódó hírek kommentálása. Ez természetesen a Magyarországon élő bloggerek egy részénél is szokványos, hiszen egyre több a lokálpatrióta blog, például Szombathely, Esztergom, Eger,  Vác, Pásztó városok híreiről, eseményeiről szinte naponta frissülő posztok mesélnek, de természetesen a főváros életéről is több webnapló számol be.  
(BrandTrend)