Kategória: Aktuális.

A sajátos műhelymunka újra nyilvánosságot kapott, mivel önálló divatbemutatóval rukkolt elő Szurdi Kata ruhaszobrász, öltözéktervező a pozsonyi származású budapesti művész.

IMG_2572_Szurdi_Kata_HJ

Szurdi Kata úgy véli, a világ tele van rengeteg szebbnél szebb művészeti kinccsel, ami kiindulási alapként, ihletként szolgálhat egy tervező számára.

IMG_2600_Szurdi_Kata_HJ

"Az elmúlt százötven évből elég az impresszionizmusra vagy a szecesszióra utalni. Ugyanakkor több nép kultúráját megismertem, foglalkoztam népművészetükkel. Büszkén tapasztaltam, hogy a magyarságnak is van olyan gazdag művészeti múltja, mint a világ számára oly ismert ázsiai, afrikai, latin-amerikai népeknek. A magyarok sokrétű és megannyi gyökérből táplálkozó művészetét viszont nemhogy a világ, de mi magunk sem ismerjük kellőképpen!" – vallja a ruhaszobrász, aki azt szeretné, ha a fiatalok is tisztában lennének népünk bámulatosan gazdag művészetével, ő maga ezt a célt pedig az általa tervezett ruhákkal szolgálhatja.

IMG_2614_Szurdi_Kata_HJ

"Mégpedig úgy, hogy az ősi motívumokat továbbgondolom, és azokkal díszítem a 2000-es évek divatjába belesimuló modern, mégis egyéni, kézműves hatású ruháimat." – hangsúlyozza az öltözéktervező.

IMG_2654_Szurdi_Kata_HJ

Szurdi Kata egyébként azt látja, hogy az öltözködés manapság jórészt nem az esztétikumról szól, pedig a szürke és színesebb hétköznapokon is lehet elegáns, egyedi, mégis kényelmes ruhákat hordani.

IMG_2660_Szurdi_Kata_HJ

"Sokan csak ünnepi alkalmakra, nagyobb eseményekre hajlandók kiöltözni. Jómagam ugyanakkor olyan egyedi, sőt, egyénre szabott ruhákat készítek, amelyeket gazdag múltunk motívum- és formakincsei ékesítenek, és természetesen megfizethetők. Mindazonáltal tervező munkámat az impresszionizmus, a szecesszió, a keleti népek díszítőművészete és az organikus építészet is inspirálja. Fontos tudatosítani egyébként, hogy nemcsak alkalmi, estélyi ruhákon szerepelhetnek értékes motívumok, díszítőelemek, hanem hétköznapi viseleteken is." – vélekedik az alkotó, aki ezúttal elsősorban Szurdi Art Ruhákat mutatott be.
(BrandTrend)