Kategória: Aktuális.

Az informatika elengedhetetlen a gazdaság talpra állításához, de hatással van a társadalom erkölcsi rendszerének fejlődésére, a családok és idős emberek biztonságára, a képzés színvonalára, foglalkoztatottság növekedésére, bürokrácia csökkentésére. Az IVSZ ezeken a területeken is segítséget nyújt a civil társadalom részéről, annak egy meghatározó szegmensét képviselve.

A konvergencia szerepét a FIDESZ hangsúlyozottan felismerte és ezért még a választások előtt a FIDESZ és az IVSZ közös nyilatkozatot adott ki. E nyilatkozat első része egy visszatekintés volt, mely megállapította, hogy a kormány az elmúlt időszakban kevésbé ösztönözte az infokommunkációs iparág fejlődését, kis mértékben és alapvetően sikertelenül támogatta a KKV-k fejlődését.

Az infokommunkációs iparág mérlege 2010-ben:

Nincs annyi mérnökünk, mint amennyire szükség lenne!
A K F a fél százalékot nem éri el a nemzeti össztermék viszonylatában!
A stratégiai források nem a hazai ipar, az innováció irányába mentek!
Az informatikai jellegű kiadások az infrastruktúráról szólnak és nem a tartalomról.
Digitálisan kettészakadtunk.
A sikertelen programok között az infokommunikáció is komoly szerepet kapott. (Csak egy példa: a közháló program és az EKG néven ismert kormányzati gerinchálózatra annyi pénz költöttek, hogy ebből a közbeszéd tárgyává lett NDK-t már 4 éve megépíthették volna. Vagy ahelyett, hogy 8 éve használnánk az elektronikus közbeszerzési rendszert, a 143-as típusú beszerzések országa lettünk.)

A FIDESZ-IVSZ Nyilatkozat második része megerősítette, hogy az új kormány mindezt megváltoztatja, így létrejöhet egy igazi együtt gondolkodás és együtt cselekvés a kormány és a civil szféra között. 

Sikeres programokra és sikeres hazai vállalkozásokra van szükségünk. Fontosak a példák és példaképek. Az iparágnak szüksége van a kormánya támogatására, az eredményes kormányzásnak pedig építenie kell iparágunk lehetőségeire.

Az iparág fejlesztésének kezdőlépéseit Laufer Tamás az alábbiakban foglalta össze:

Az iparági kockázati tőke elbírálásánál illetve az iparágat érintő támogatások kihelyezésénél az IVSZ legyen a szakmai partner: a szakma által hitesített testület döntsön a szakmát érintő kérdésekben, szakmai alapon.
Ne legyen egy 5 millió forint alatti pályázat 30-40 oldalas, ne kelljen hozzá külön pályázat író; fontosabb a személyes prezentáció a döntés előtt.
Legyen külön K F I program a kezdőknek, középhaladóknak és a haladóknak: inkubációs modell felállítását javaslom, de a támogatás ne a házépítés, inkább a szolgáltatás biztosítása legyen (mint ügyvitel, marketing, stratégia, jogi tanácsadás).
Hozzunk létre 50%-os támogatási intenzitással KKV informatikai hitel programot, ahol legalább 5000 cégnek 5 millió forint körüli informatikai csomag beszerzését tesszük lehetővé. Itt is az IVSZ lehet a szakmai partner.
Csak a készségek fejlesztésén keresztül növelhetjük hosszú távon a foglalkoztatottságot. A nemzeti e-oktatási és nevelési program beindítása ehhez alapvető fontosságú.
Olyan iparágak felfuttatásával kell versenyeznünk a globális piacon, amelyek speciálisan képzett munkaerőt és nem mindenhol egyforma mennyiségben és minőségben megtalálható speciális kompetenciát igényelnek. Ha ez sikerül, akkor nem kell félnünk az üzembezárásokkal illetve áthelyezésekkel kapcsolatos rossz hírektől. 

Ezen programok helyett kaphatnak az iparág stratégiájában, ami szerves része a konszolidált infokommunikációs társadalmi stratégiának. Ennek előkészítésében, kidolgozásában és végrehajtásában az IVSZ civil oldalról a jövőben is részt vesz.
(www.ivsz.hu)

 

AZ IVSZ a jövőben a minőség és megbízhatóság garanciájaként bevezeti Védjegyét, ezáltal kíván iparági minősítést adni, mely támpontként segítséget nyújt a fenti programok megvalósításához, de egyben további lehetőséget is kínál a vállalkozói és a fogyasztói szegmens számára.

 

Laufer Tamás beszédében hangsúlyozta az Európai Bizottság néhány hete bemutatott Európai Digitális Menetrendjének fontosságát. A program az EU gazdaságának fellendülését hivatott előmozdítani és a digitális korszak vívmányait terjesztené el a társadalom minden szintjén. Az európai termelékenység növekedésének fele az elmúlt 15 évben az információs és kommunikációs technológiáknak volt köszönhető és ez a trend valószínűleg erősödni fog.

A menetrend hét kiemelt tevékenységi területet vázol fel: egységes digitális piac létrehozása, rendszerek szabványosítása, az internetbe vetett bizalom és az online biztonság előmozdítása, sokkal gyorsabb internet-hozzáférés, a kutatási és fejlesztési beruházások növelése, a digitális ismeretek elterjesztése, valamint információs és kommunikációs technológiák alkalmazása olyan társadalmi kihívások megoldására, mint a klímaváltozás vagy az idős emberek életminősége, az egészség megőrzése, a hivatali rendszerek hatékony kezelése.

 

Beszédének zárásaként hangsúlyozta, hogy rendkívül pozitív üzenet értékű az a tény, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri és államtitkári szinten képviseltette magát a konferencián és az iparág felsővezetői fórumán a közel 260 résztvevővel aktív párbeszédet folytatva ismertették terveiket. A legfontosabb területek – mint maga az infokommunkációs államtitkárság, a közösségi források, a központi beszerzés- vezetői előadásukban ismertették gondolataikat a gazdaság és az iparág fejlesztésről.