Kategória: Aktuális.

Ez a kombináció egyedülálló end-to-end skálázhatóságot, teljesítményt és kompatibilitást tesz lehetővé a core, az edge és metro hálózatokon. A két egyetem közötti 100G-s kapcsolaton az adatok feldolgozása valós idejű, és továbbításuk egyetlen egy hullámhosszon történik – az iparágban egyedülálló módon.

A 100G-s kommunikációs technológia rendkívül nagy sávszélessége javítani fogja a kutatási létesítmények közötti együttműködést, elősegíti a fejlettebb, felhő alapú szolgáltatásnyújtási lehetőségek kialakulását, és utat nyit az egymással együttműködő multimédiás alkalmazások terjedéséhez. Ez az új szélessávú kapcsolat konkrétan olyan környezetet biztosít majd a kutatási adatközpontoknak, amelyben valós körülmények mellett értékelhetik a sávszélesség-igényes alkalmazások és szolgáltatások tulajdonságait. A két egyetem kutatói ennek segítségével tanulmányozzák a fürtözött virtuális szerverek, a Lustre nagy területű fájlrendszerek, hálózatba csatlakoztatott tároló és valós idejű videokonferencia-alkalmazások erőforrásigényeit nehéz terhelési körülmények között.

A Deutsche Telekom üzleti és lakossági ügyfelei segítségével egyre változatosabb és bonyolultabb alkalmazásokat használ. A tudomány és a kutatás terén az elsők között követik ezt a trendet. "Ami a hálózati teljesítményt illeti, nem kétséges, hogy gigabites társadalom felé haladunk, amely több gigabites hálózatokat követel meg." – mondja Hagen Rickmann, aki a Deutsche Telekom T-Systems üzletágánál az innovációért és a portfóliókezelésért felelős. "Biztosítanunk kell, hogy hálózatainkat bármikor és költséghatékony módon hozzá tudjuk igazítani a sávszélesség iránti, folyamatosan növekvő kereslethez. Az új 100 Gigabites technológia Drezda és Freiberg között valós körülmények közötti tesztelése fontos mérföldkő ezen az úton."

A Drezdai Műszaki Egyetem Információs Szolgáltatási és Nagyteljesítményű Számítástechnikai Központja és a Bergakademie Freiberg Műszaki Egyetem a hálózati technológia következő generációját arra fogja használni, hogy alkalmazási forgatókönyveit példátlan teljesítményszinten tesztelje. A Lustre széles területű fájlrendszerén keresztüli adatelosztás érdekében a ZIH együttműködési megállapodás keretében szoros együttműködést fog folytatni az Indianai Egyetemmel. Hasonló teszteket fognak végrehajtani a fürtözött virtuális szervereken, hálózathoz csatlakoztatott tároló és valós idejű videokonferencia-alkalmazásokon is. Különösen érdekes a nagy terhelés mellett nyújtott szolgáltatás minősége. A tesztek tárolási infrastruktúráját a DataDirect Networks (DDN) biztosítja.

"Tekintve, hogy a kutatás középpontjában egyre inkább a Freibergben folyó tervező munka áll, a HPC számunkra kulcsfontosságú technológiát képvisel. Saját rendszereink mellett megszilárdítjuk a ZIH-hel folytatott együttműködésünket. Ez a tesztelési környezet lehetővé teszi számunkra, hogy továbbfejlesszük és értékeljük a Nagyteljesítményű Számítástechnika Szászországon belüli alkalmazásának jövőbeli koncepcióit." – mondja Dr. Andreas Kluge, a Freiberg Bergakademie Műszaki Egyetem számítógép-központjának igazgatója.

"Ebben az Alcatel-Lucent High Leverage Network TM architektúrájára támaszkodó projektben, az iparágban elsőként használunk olyan hálózatot, amely jól szemlélteti a 100G-s kapcsolatot használó optikai átviteli rendszerek és az IP szolgáltatás routere közötti zökkenőmentes interakció előnyeit. Ez az egyedi párosítás előbbre lépést jelent az általános hálózatméretezés (a napjainkban elérhető 10G és 40G helyett 100G), a tulajdonlás összköltsége, az energiafogyasztás és az üzemeltetési eljárások egyszerűsítése terén, amelyek az Alcatel-Lucent Converged Backbone Transformation (CBT) megoldásának fő mozgatórugói. A Drezdai és Bergakademie Freiberg Műszaki Egyetemek között alkalmazott 100G-s megoldás központi eleme az Alcatel-Lucent 1830 Fotonic Service Switch, amelynek fő jellemzője a 100G-s következő generációs koherens technológia, valamint az Alcatel-Lucent 7750 Service Router, amely 100G-s Ethernet interfészt használ."

"A kutatási adatközpontok, a maguk rendkívüli számítási teljesítményükkel és sávszélesség-igényekkel elsőként alkalmazzák ezt a technológiai innovációt." – mondja Adolfo Hernandez, az Alcatel-Lucent EMEA elnöke. "Tekintve, hogy az Alcatel-Lucent jelentős tapasztalattal rendelkezik az IP útválasztási és optikai technológiák terén, és kereskedelmi ajánlataik megfelelő időben rendelkezésre állnak, abban az egyedülálló helyzetben vagyunk, hogy 100G-s szolgáltatást nyújthatunk az IP és az optikai hálózat egészében, biztosítva a zökkenőmentes, end-to-end nagy teljesítményt, még a jelenleg fejlesztés alatt álló legfejlettebb együttműködési és felhő alapú alkalmazások számára is."