Kategória: Aktuális.

Tavalyhoz képest jelentősen javult a magyar cégek reputációja, derül ki a B&P Braun & Partners Reputation által végzett Reputation Rating kutatás idei eredményeiből.

A hazai nagyvállalatok reputációs rangsorában tavaly nem volt magyar cég az első háromban, annak ellenére, hogy a nemzetközi trendek azt mutatják, rendre a hazai cégek vezetik a nemzeti reputációs rangsorokat (Svédországban például az IKEA, Finnországban pedig a Nokia számít biztos befutónak). 2010-ben megváltozott a helyzet, hiszen idén egyből két magyar cég is felkerült a dobogóra. Az első helyen a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., a másodikon az Audi Hungária Motor Kft., míg a harmadikon a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. végzett.

reputation_rating_2010
Forrás: B&P Braun & Partners Reputation

A tavalyi éllovas Audi összességében még javított is egy pontot reputációs indexén, ám a 2010-es rangsorban ötödik Richter bő négypontos erősödéssel az élre tudott állni. Az előző évben nyolcadik helyezett MOL három pontot javítva ért be a harmadik helyre. Szintén nagyot javított a Pick Szeged Zrt. – a húsipari vállalat a tavalyi 17. helyezésről indulva a hetedik helyig jutott idén.

Megállapítható, hogy a válság által meghatározott környezetben alig romlott a Magyarországon működő nagyvállalatok megítélése. A negyven vizsgált cégre számított átlag 29,3 pontról mindössze 28,7 pontra csökkent. Úgy tűnik, a vállalatok is felismerték a reputáció jelentőségét, értékét, és különösen odafigyelnek annak megőrzésére, építésére. "Érdekes, hogy a pénzügyi krízis ellenére a bankszektor nagyot tudott javítani hitelességi mutatóján." – emelte ki Iglódi Csaba, a B&P Braun & Partners Reputation üzletágának vezetője. "Ez elsősorban a jól tervezett, fókuszált kommunikációnak köszönhető." – tette hozzá.

A kutatás alapját képező öt dimenzió (hitelesség, leadership, vállalati polgárság, elismertség és érzelmi közelség) közül idén is a hitelesség bizonyult a legfontosabbnak egy vállalat megítélésénél. Sőt, 28 százalékkal magasan ez a leginkább meghatározó tényező, míg az érzelmi közelség dimenziója a tavalyinál is csekélyebb jelentőséggel bír a kutatásban részt vevők szerint. Mindez azt jelenti, hogy a gazdasági válság hatására az emberek még inkább szilárd, hiteles fellépést várnak el egy vállalattól, és a legkevésbé (10 százalék mértékéig) fontos számukra az, hogy érzelmileg tudjanak azonosulni a céggel.

"A vállalatok mára már a fogyasztók mindennapjainak részeseivé váltak, közéleti szereplők és véleményformálók is egyben. Ennek fényében egyre nagyobb szükségük van arra, hogy tudatosan foglalkozzanak saját reputációjukkal, és stratégiai tényezőként figyelembe vegyék azt kommunikációjuk megtervezésekor." – mondta el Iglódi Csaba.
(BrandTrend)