Kategória: Aktuális.

A gazdasági válságnak köszönhetően az elmúlt években rengeteget változtak a munkahelyi kihívások.

A vállalatoknak szorosabbra kellett húzniuk a nadrágszíjukat és sok embertől kellett megválniuk, így azoknak a szerencséseknek, akiknek maradt állása, most még több teher és felelősség szakadt a nyakukba. A beosztottak teljesítményének elismerésére így talán nagyobb szükség lenne, mint valaha.

A felmérés ezzel szemben azt mutatta ki, hogy a dolgozók nem érzik, hogy feletteseik különösebben értékelnék az erőfeszítéseiket, ezért ha lehetőségük adódna rá, a munkahelyváltás mellett döntenének. Pedig nem szeretnének túl sokat, egy könnyen átlátható karrierút és tisztességes felkészítés az új feladatokra, amire vágynak.

A felmérés szerint az amerikai munkavállalók 56 százaléka ösztönző erőnek érezné, ha felettesei a fizetésemelésen és juttatásokon kívül más, nem anyagi formában is értékelnék munkáját. Különösen igaz ez a női munkavállalókra, ugyanis körükben 62, a férfiak körében pedig 50 százalék vágyik a nem anyagi elismerésre munkahelyén. És mégis, a kutatás azt mutatja, a munkavállalók 54 százaléka a valódi elismerést közvetlen kollégáitól, nem pedig feletteseitől kapja meg.

Az anyagi juttatásokon és szóbeli elismerésen kívül a megkérdezettek 51 százaléka véli úgy, erősíti a munkamorált, ha olyan vezető mellett dolgozhat, akivel élvezi a munkát, 46 százalék pedig a kollégák tiszteletét is fontosnak tartja. Ugyanennyien tekintik motiválónak, ha van lehetőségük a hierarchián belüli feljebblépésre, és ha szakmai fejlődésre, tudásuk bővítésére is alkalmuk adódik.

A kutatási eredmények szerint a fizetés esetleges csökkentése esetén nem minden alkalmazott döntene a kilépés mellett. Mintegy harmaduk elfogadná az új helyzetet, ha munkája, új feladatai jobb ellátásához tréningeken vehetne részt, esetleg előléptetnék vagy új beosztást kapna. 32 százalékot maradásra bírna, ha felettese szóban is megköszönné kitartását a cég mellett, mintegy negyedük pedig örülne, ha a vezetőkkel megbeszélhetné a megváltozott körülmények jelentette munkalehetőségeket, jövőbeni kilátásokat.
 
A kutatás szerint a megkérdezettek felének nincs tiszta képe arról, feladatai hogyan illeszkednek a cég célkitűzéseibe, bő kétharmada pedig egyáltalán nem kapott semmiféle visszajelzést a munkájáról az elmúlt fél évben, ami arra enged következtetni, hogy a munkaadók és a munkavállalók között komoly kommunikációs szakadék alakult ki.
(ELTE TÁTK)