Kategória: Aktuális.

Jeff Koons június elsején, a Francia Kortárs Művészetek Múzeumának is helyt adó, Pompidou Központban mutatja majd be a végleges alkotást, csakúgy, mint azt Roy Lichtenstein tette saját Art Car-ja esetében 1977-ben.

Roy_Lichtenstein_Art_Car
Roy Lichtenstein Art Car

Koons New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy autója sokat merít majd a hagyományos versenyautó-festésekből, és tervezésének központi elemei a sebesség és a fénycsóvák lesznek.

Jeff_Koons_vazlat_17_BMW_Art_Car_1

Jeff_Koons_vazlat_17_BMW_Art_Car_2

"Ezek a versenyautók olyanok, akár az élet: pezsegnek az erőtől és az energiától. Ebben az esetben az erő a motorháztető alatt lakozik, és bárki kapcsolatba kerülhet vele, aki látja száguldani a járművet." – mondta el a művész.

Jeff_Koons_Art_Car_8
Jeff Koons Art Car

Az autó számos korábbi BMW Art Car előtt tiszteleg majd. A bemutató helyszín- és dátumválasztásán felül a versenygép a 79-es rajtszámot viseli majd a 24 órás versenyen, amellyel az 1979-ben szintén Le Mans-ban indult, Andy Warhol által készített autó előtt hajt fejet a művész.

resized__600x381_Andy_Warhol_Art_Car_Le_Mans_1
Andy Warhol Art Car

Andy Warhol műve egyébként a 76-os rajtszámot viselte, amellyel Frank Stella 1976-ban rajthoz állt kocsija előtt tisztelgett.

Frank_Stella_Art_Car
Frank Stella Art Car

A BMW 35 éve biztosít járműveket neves kortárs művészek részére, akik ezeket egyéni stílusukban formálják műalkotássá. A BMW Art Car kollekció jelenleg 16 autóból áll, és többek között a párizsi Louvre-ban, illetve a New York-i Guggenheim Múzeumban is bemutatkozott már.

Alexander_Calder_Art_Car
Alexander Calder Art Car

Az egyedülálló gyűjteményhez olyan tehetségek használtak már fel BMW-ket, mint az amerikai mobil szobrászat úttörője, Alexander Calder, a pop art meghatározó alakja, David Hockney vagy a bécsi "fantasztikus realizmus" egyik alapítója, Ernst Fuchs.

David_Hockney_Art_Car
David Hockney Art Car

Ernst_Fuchs_Art_Car
Ernst Fuchs Art Car

A BMW hagyományosan sikeres szereplője a hosszútávú versenyeknek, amelyet számos győzelem bizonyít a világ különböző pályáin.

BMW_Art_Cars
BMW Art Cars

A legközelebbi ilyen megmérettetést május 15-16-án, a németországi Nürburgringen rendezik, ahol rajthoz áll a BMW Magyarország versenycsapata, a BMW Team Hungary with EfficientDynamics is. 

Jeff_Koons_BMW_t_tesztel__Sebring_International_Raceway_20100223
Jeff Koons

Jeff Koons 1955-ben született Pennsylvaniában, York városában. Eredetileg üzletemberként és brókenként dolgozott, majd konceptuális művészettel kezdett foglalkozni és jelenleg már a pop-art műfajába tartozó "kisajátítási művészet" vezéralakjaként tartják számon, amely hétköznapi – és rendszerint alacsony értékkel rendelkező – tárgyakat sajátít ki, és formál műalkotássá. Stílusára jellemző, hogy alkotásait látványos színekkel lefesti, majd tükörfényesre csiszolja. Legismertebb művei közé tartoznak az eddig legmagasabb áron (23 M USD) leütött kortárs szobor, a Függő Szív, illetve a Michael Jackson és Bubbles című alkotások.

(BrandTrend)