Kategória: Aktuális.

A kábeltévék esetében ugyanakkor a válaszadók több mint kétharmada növekedést prognosztizál, csupán 6 százalék valószínűsíti a csökkenést. A napilapok, magazinok, rádiók esetében a többség – 75, 67, illetve 63 százalékos arányban – visszaesést jósol, s körülbelül 20-30 százalék közöttire tehető azok aránya, akik a változatlan költéseket tartják elképzelhetőnek. Lehetséges növekedésről a magazinoknál csupán 4, a napilapoknál 7, a rádióknál pedig 9 százalék számolt be. A közterületi reklámozásnál valamivel több, mint 40 százalék a csökkenést várók aránya, a fennmaradó nem egészen 60 százalék körülbelül fele-fele arányban vár stagnálást, illetve bővülést. Miközben legtöbben a napilapok reklámbevételeinek hanyatlását vizionálják, majdnem ugyanennyien (71 százalék) gondolják úgy, hogy az internet növekedni fog.

A kutatásban részt vevők 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy saját vállalatának médiaköltései nem változnak az első három hónapban 2009 első negyedévéhez képest, s hozzávetőlegeses ugyanannyian állították, hogy csökkentik (29%) kiadásaikat, mint ahányan növelik (31%). Szektorok szerinti bontásban legtöbben (42%) az OTC növekedésére és autó ágazat csökkenésére (71%) voksoltak. A bank-, az FMCG- és a telekommunikációs szektor esetében a megkérdezettek nagyobb hányada a változatlan médiaköltéseket vetíti előre.

Az eredmények feldolgozásánál az Ipsos minden egyes kategóriánál megnézte a csökkenést, stagnálást, illetve növekedést jóslók százalékos megoszlási arányát, majd az MRSZ reklámköltési adatait figyelembe véve az egyes médiatípusokat súlyozta, szem előtt tartva válaszadók saját cégére vonatkozó előrejelzését is. A Médiaindex bázisértéke – ha a pozitív és negatív várakozások ugyanakkorák lennének – 1000 pont lenne, de mivel az esetek nagyobb részében ezúttal inkább csökkenést várnak, az index- szám csökkent, értéke 972.
(BrandTrend)