Kategória: Aktuális.

"Medveczky Balázs: az mondjon le, aki jogsértő

Kozák Márton, a Magyar Televízió Közalapítvány kurátora "közjogi ámokfutónak" nevezett és – a Magyar Narancsban közölt publicisztikájában – lemondásra szólított fel azért, mert a Nap-kelte a kuratóriumi elnökség kérése dacára sem került vissza képernyőre.  A kurátor minősítése és követelése elfogadhatatlan.

A köznyelv azokat tartja ámokfutónak, akik veszélyes, kártékony, törvényellenes tevékenységüket megállíthatatlanul folytatják. Ámokfutó volt-e az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, amikor – mint azt az ellenőrző testület is megállapította – jogszabályi felhatalmazás nélkül követelte a Nap-kelte felmondott szerződésének helyreállítását? Az ámokfutó szavunk egyébként tükörfordítás: a német Amokläufer olyan személyt jelöl, aki dührohamában vagy tébolyultságában vaktában gyilkol. Amokläufer-e az, aki a jogszerűtlen kuratóriumi elnökségi határozatot végre nem hajtó vezető fejét követeli?

A kurátor abban nem téved, hogy az MTV finanszírozása "kvázi normatív". Mintha – ez a latin eredetű quasi jelentése. Úgy tűnik, mintha a közmédia támogatása szabályozott volna, mintha a forrásokat a kötelező feladatok ellátásához rendelnék. A valóság ennek éppen az ellenkezője, hiszen a köztévé 9,45 milliárdos céltámogatását a választások évére, 2010-re készül elvonni a kormányzat és a mögötte álló pártszövetség.

Kozák Márton mégis azt írta, hogy "az MTV a lehetséges mértékben gazdaságilag függetlenné vált a törvényhozási többségtől." A kurátor eszerint a lehetséges mértékben függetlenné vált – a tényektől. Vagy – ahogyan ő írta – "alkalmazott", aki "nem értelmez, nem mérlegel, hanem végrehajt": a lemondásomat követeli, de hiába. Harmadik verzió nincs, azt ugyanis feltételezni sem merem, hogy a kurátorok bármelyike ámokfutó lenne."