Kategória: Aktuális.

A kormánypárti-ellenzéki egyensúly érdekében a két szocialista delegált három-három, míg a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ jelöltjeként bekerült egy-egy tag egyenként két vokssal rendelkezik. Ezek alapján a kizáráshoz, de a győztessé nyilvánításhoz is nyolc szavazatra van szükség.

Az objektív szempontok (azaz a megajánlott koncessziós díj, a magyar zene aránya és a civil és kulturális tartalom időtartama) alapján a nagyobbik vételkörzetű, most a Sláger által használt jogosultságért versengő FM1 konzorcium és a Danubius-frekvenciáért induló Advenio Zrt. vezet.

Éppen ezt a két csatornát javasolta kizárni a versenyből Majtényi László ORTT-elnök, előbbi esetében irreálisnak látva a tervezett pénzügyi modellt, utóbbinál azt is felvetve, hogy a pályázat alakilag érvénytelen, mivel nem tartalmazza az elvárt, a kiírás szerint később nem pótolható nyilatkozatot.

Az FM1 a most a frekvenciát használó Slágerrel és a Danubiusszal verseng a nagyobbik vételkörzetű jogosultságért, utóbbi mellett az Advenio és a Juventus Rádió Zrt. szállt ringbe a második jogosultságért. A pontszámokat módosíthatja, a sorrendet azonban az MTI forrásai szerint nem, hogy még nem adták le a tagok által a műsorszolgáltatási tapasztalatért és a kiegészítő szolgáltatásokért odaítélhető pontokat.

A parlament által tavaly decemberben elfogadott médiatörvény-módosítás szerint a két hullámsávot használó Sláger, illetve Danubius Rádió – a digitális műsorszórásra átállásban tett vállalások fejében – 12 év után újabb 7 évre nyerhette volna el pályázat nélkül a koncessziót. Sólyom László köztársasági elnök az óév utolsó napjaiban kért előzetes normakontrollt a változtatásról, az Alkotmánybíróság pedig tavasszal megsemmisítette az új passzusokat. Az ORTT ezért július végén kiírta a pályázatot a két, november 18-án lejáró jogosultságra.

Az augusztus 28-i beadáskor hat társaság nyolc ajánlatát regisztrálta a médiahatóság irodája, ám másfél héttel később, a pénzügyi-üzleti terv irreális voltára hivatkozva kizárták a mindkét frekvenciát megpályázó, a Rádió1 korábbi ügyvezetőjének kizárólagos tulajdonában álló Zene Rádió Zrt.-t.  Napokkal később különvélemény-csata bontakozott ki a testületi tagok között arról, helyes volt-e ez, miközben Majtényi László ORTT-elnök arról beszélt az MTI-nek: maradt versenyben irreális ajánlat.
(GazdaságiRádió)