Kategória: Aktuális.

E vállalkozásban a hetilap úttörőnek számít Magyarországon, hiszen az elsők között publikált 2005-ben ehhez hasonló éves listát. Azóta a Rangsor közzététele kötelezően folytatandó hagyománynak számít.  Hazánkban néhány évvel ezelőttig nem létezett ilyen összehasonlítás, annak ellenére, hogy felmerült ennek igénye mind a diákok, mind a végzősöket foglalkoztató vállalatok oldaláról. A Heti Válasz a CEMI-vel együtt ezt a hiányt felismerve dolgozta ki 2005-ben az egyik első felsőoktatási rangsor módszertanát, idén immár hét területen állít fel sorrendet az egyes intézmények között. A 2009-es vizsgálat a jogi, a közgazdász, a szálloda-/idegenforgalmi, a média/kommunikáció, az informatika, a gépészmérnöki, illetve az orvosi képzést nyújtó egyetemeket és főiskolákat méri és rangsorolja.

A felmérés szakmaiságáért a hetilap szakmai partnere, a Central European Management Intelligence Tanácsadó Iroda (CEMI) felel. A legjobb nemzetközi gyakorlatot követve, számos egymástól független szempont alapján kerültek az intézmények értékelésre, és az egyes szempontok azonos súllyal esetek latba a végső sorrend összeállításakor. A rangsor alapját képező szempontok a következők: túljelentkezési arány, foglalkoztatók véleménye, állásközvetítők véleménye, OTDK helyezések, diák/tanár arány, illetve a tanári kar összetétele.

A rangsor jóvoltából az egyetemek és főiskolák között választó felvételizők szakmai érvek szerint dönthetnek továbbtanulásukról. A kiadvány a felsőoktatási intézmények sorrendje mellett tartalmazza a "Mennyit ér a diploma?" című, a Szonda Ipsos által készített felmérés eredményét is. A Felsőoktatási Rangsor a Heti Válasz új tematikus mellékletsorozata, a Navigátor darabjaként, a lap részeként, változatlan áron, dupla oldalszámmal jelenik meg.

A kiadvány honlapja: www.felsoktatasirangsor.hu
(BrandTrend)