Kategória: Aktuális.

A vállalat idén kevesebb új diáknak tud munkalehetőséget kínálni, mert az iskolai időszakban állandó dolgozóként alkalmazott diák kollégák hetente több munkaórát vállalnak.

A diák munkavállalók aránya a hazai McDonald’snál az év nagy részében 50 százalék körüli, azonban nyaranta ez a szám kismértékben megemelkedik. A vállalat az elmúlt években folyamatosan népszerű volt a nyárra alkalmi munkát keresők körében, de 2008-tól ugrásszerűen megnőtt az érdeklődők száma, sokan már március-áprilisban regisztrálták magukat. A vállalattal együttműködő iskolaszövetkezet honlapjának látogatottsága 20 százalékkal növekedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Nyár közepéig 3500 fő jelentkezett idénymunkára a gyorsétterem-hálózathoz.

A megváltozott gazdasági helyzetben átrendeződött a vállalat diákmunkaerő-térképe. Elsősorban a fővárosban és vonzáskörzetében a legtöbb a munkalehetőség, de a tavalyi évhez képest még itt is 30 százalékkal kevesebb idénymunkásra tartanak igényt a budapesti McDonald’s éttermek. Bár Budapesten és vonzáskörzetében a legtöbb a munkalehetőség, ugyanakkor a munkavállalási hajlandóság hagyományosan vidéken nagyobb. Ezért már a diákok körében is megfigyelhető, hogy többen a fővárosban próbálnak szerencsét és nyárra felköltöznek a rokonokhoz.

2009-ben jól érezhetően felértékelődött a gyorséttermi munka presztízse. Egyrészt a megnövekedett pénzkereseti igény miatt, másrészt állásuk megbecsülése és megtartása miatt az iskolai időszakban állandó dolgozóként alkalmazott diák kollégák hetente több munkaórát vállalnak. Ennek köszönhetően harmadával csökkent a nyári pozíciók száma a vezető gyorsétterem-lánc budapesti egységeiben: nyári idénymunkásként a tavalyi 530-hoz képest idén kb. 350-en dolgozhatnak majd a fővárosban.

McDonald__s_dolgozok

Egy átlagos nyári diák munkavállaló másfél-két hónapot dolgozik a legnagyobb hazai gyorsétterem-láncnál. Idénymunkában átlagosan bruttó 420 forintos órabér jár, ami délutáni munkavégzés esetén kiegészül 20 százalék műszakpótlékkal. Heti 40 órás munkával a tavalyi 130 ezer forinthoz képest idén közel nettó 140 ezer forintot tud hazavinni két hónap alatt az, aki a 99 hazai McDonald’s étterem valamelyikében vállal munkát nyáron.

A hazai McDonald’snál a szabadságolások miatt mindig is szükség volt a nyári diák munkavállalókra, a gyorséttermi munka pedig nyaranta egyre népszerűbb a fiatalok körében. Bár 2009 nyarán kevesebb ideiglenes munkaerőt tud alkalmazni, a vállalat nem változtatott diákmunkáltatói politikáján. Hiszen a gyorsétterem-lánc eddig is inkább az év más időszakaiban is itt dolgozó, hosszabb távra tervező, tapasztalt és rutinos diák alkalmazottak igényeire szabott munkakörülmények és munkarend kialakítására koncentrált. A diákoknak ugyanis nemcsak nyáron, hanem egész évben nyújt munkalehetőséget a McDonald’s. Az augusztus után is dolgozni vágyókat rugalmas, iskolai órarendhez igazodó beosztás segíti. Ahogy a saját alkalmazottakból, úgy a diákokból is 2 hónap után jól képzett munkatárs, 4 hónap után oktató válhat. Számukra folyamatos szakmai tréningeket és képzéseket, előrelépési lehetőséget és továbbtanulási támogatást nyújt a vállalat.

"Sok magyar fiatal legelső munkahelye a McDonald’s. A diákok csapatszellemet, rendszerezettséget és felelősségvállalást tanulnak nálunk. Ilyen megszerzett tapasztalatokkal eleve előnnyel indulnak a munkaerőpiacon." – mondta el Gáspár Ferenc, a McDonald’s HR osztályvezetője.
(BrandTrend)