Kategória: Aktuális.

Az első helyen álló golfozó, Tiger Woods a sportolásból mindössze 7.8 millió dollárt gyűjtött össze, a Nike-tól és többi szponzorától összesen 92 millió dollárhoz jutott.
Igaz, lehet, hogy még így sem elégedett: a válság miatt valamivel csökkent a bevétele.

A második helyen is egy golfozó áll, Phil Mickelson, aki közel 53 millió dollárt "ütött össze" egy év alatt. Woodshoz hasonlóan természetesen az "összeütés" nem elsősorban a sportolást jelenti, hanem a marketingbevételeket.

Így van ez a dobogó harmadik helyén álló David Beckhammel is: bár fizetése messze a legmagasabb az amerikai bajnokságban a Los Angeles Galaxy játékosaként, bevételeinek nagy része a marketingjogokból származik. Így jön össze a 45 millió dollár: a világ legismertebb sportolójának bevétele azonban még a felét sem éri el a Tiger Woods által összegyűjtöttnek.
Beckham mellett még egy futballista kapott helyet a listán: a Barcelona játékosa, Lionel Messi. (A lista a 2008-as bevételeket összegzi, ezért nem szerepel a top15-ben Cristiano Ronaldo.)

A 30 millió dollárnál többet kereső sportolók listáján a legtöbben a kosárlabdázók közül képviseltetik magukat: LeBron James, Shaquille O’Neall, Kevin Garnett, Kobe Bryant, és egy kínai NBA-játékos, Jao Ming. Három autóversenyző (Kimi Raikönnen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton) került be a legjobban keresők közé, de akad motorversenyző (Valentino Rossi), baseball játékos (Alex Rodrigues) és bokszoló (Manny Pacquiao) is a top 15-ben.

A nemzetek rangsorát nézve pedig továbbra is Amerika vezet: a dobogóra csak egy nem amerikai fért fel, David Beckham, igaz, ő is az USA-ban játszik. A tizenötös listán pedig összesen hét amerikait és nyolc nem amerikait találunk.

Az évi 30 millió dollárnál többet kereső sportolók rangsora

top15
Forrás: Sports Illustrated

(Szerző: Papp-Váry Árpád Ferenc)
(BrandTrend)