Kategória: Aktuális.

"Mielőtt velem foglalkoznának, jó lenne, ha a saját bizonyítékaikkal előállnának, hogy vajon miért lőtték szitává ezeket az embereket, és milyen indokkal kínozták meg és tartják fogságban Tóásó Elődöt és társát" – hangsúlyozta Kepes András. Az újságíró kiemelte: egyetért a magyar külügyminisztériummal, hogy ez bolíviai belügy.

A riporter hozzátette: őt eddig senki nem kereste meg hivatalosan a bolíviai hatóságoktól. Hangsúlyozta: nem hibázott a kérdésben. "Egy újságírónak nem az a feladata, hogy alakítsa az eseményeket, hanem az, hogy dokumentálja, és a hátteret megvilágítsa" – fűzte hozzá.

Kepes András szerint a rajtaütés is azt mutatja, hogy a bolíviai hatóságoknak a titkosszolgálatokon keresztül voltak információi, amit nem a Rózsa Flores Eduardóval tavaly készített és a héten sugárzott interjúból kellett megtudniuk – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy az interjú elkészítése után megfordult-e a fejében, hogy a hallottakról bármelyik hatóságot értesítse, Kepes András azt mondta: amennyiben nem bűncselekmény előkészítéséről van szó, az újságírót ugyanúgy kötelezi a titoktartás, mint egy orvost vagy egy ügyvédet.

Minthogy Rózsa Flores Eduardo bolíviai állampolgár volt, a szülőhazájába ment, hogy – elmondása szerint – ott kimondottan védelmi szándékkal segítsen a saját szülőföldjének, Santa Cruznak. Az interjúban is arról beszélt, hogy a Santa Cruz-iak tartottak egy, a kormánycsapatok által szervezett támadástól. Külön hangsúlyozta, hogy semmilyen támadó szándékuk nem volt sem a kormány, sem az elnök, sem Bolívia integritása ellen – idézte fel a riporter.

A társadalmi mozgalmak koordinálásáért felelős miniszterhelyettes helyi idő szerint pénteken jelentette be, hogy jogi lépéseket tesz a bolíviai kormány Kepes András riporter ellen, mert hallgatása veszélyeztette az ország integritását. Sacha Llorenti szerint Kepes Andrásnak rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa Flores Eduardo terveiről, akik ezt követően nyilvánvalóan átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek.

A Rózsa Flores Eduardóval tavaly szeptemberben készített interjút kedden sugározta az MTV.

A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot, és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Bűnpártolás vádjával hivatalosan panaszt tesz Bolívia Kepes András ellen: gyanújuk szerint ugyanis az újságíró tudta, hogy Rózsa-Flores Eduardo terrorcselekményre készül a dél-amerikai országban, mégis hallgatott. A hírt tegnap közölte Juan Ramón Quintana belügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

A televíziós nem nyilatkozott a Borsnak az ügyben, a lap szerint pedig nem véletlen az óvatossága. Egy testőrszervezet vezetője elmondása alapján jó lesz, ha Kepes védelmet igényel, vagy legalább szakvéleményt kér a hazai Nemzetbiztonsági Hivataltól, hogy milyen szintű veszélynek van kitéve. A szakember szerint ugyanis a bolíviai titkosszolgálat keze akár Magyarországra is elérhet.
(www.index.hu, www.emasa.hu)