Kategória: Aktuális.

A választási törvény értelmében az igazoltan listát állító jelölő szervezetek politikai hirdetéseit május 20. és június 5. között három alkalommal ingyenesen közli a Magyar Televízió. A szpotok maximális hossza egy perc lehet, sugárzásuk a beérkezés sorrendjében történik.

Az Európai Parlamenti választásokat megelőző három hétben fizetett politikai hirdetések közzétételét is vállalja az MTV. A fizetett politikai hirdetések hossza maximum 30 másodperc lehet, az értékesítés kizárólag tarifaáron történik, közzétételük ún. politikai hirdetési blokkokban lehetséges. A fizetett politikai hirdetési blokkokban a szpotokat a megrendelés beérkezésének sorrendjében sugározza az MTV.

Mind a kötelezően sugárzandó díjmentes, mind a megrendelés alapján sugározható, fizetett politikai hirdetések esetében, megrendelést olyan, Magyarországon bejegyezett pártoktól, illetve társadalmi szervezetektől fogad el a Magyar Televízió, amelyek listaállításukat az Országos Választási Bizottságnál, az ajánlószelvények átadásával bejelentették és a nyilvántartásba vételről igazolással rendelkeznek.

Az MTV semmilyen politikai hirdetés elkészítését nem vállalja. A sugárzásra benyújtott anyagok tartalmáért a médiatörvény – a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény – szerint a műsorszolgáltató felelősséggel nem tartozik, illetve azokon javítást, vágást nem végezhet.

A Magyar Televízió műsorában sugároztatható politikai hirdetések közzétételének egységes feltételeiről a http://www.mtvzrt.hu/?hid=690 internetes oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Ha bárkinek kérdése lenne, az MTV munkatársai elérhetők levélben (a Magyar Televízió, 1810 Budapest postacímen) és telefonon is (a 06-1-373-5147-es számon).

Az MTV Választási Irodája egyébként rendszeresen ülésezik. A legutóbbi megbeszélésen a testületet vezető Bednárik Imre hírigazgató megerősítette, hogy az euroképviselő választási kampány időszakban a hétköznaponként jelentkező Az Este tematikus adássorozatban foglalkozik az EP-választással, a választáson induló pártokkal és jelöltekkel. Ügyelve a kiegyensúlyozottságra, a többi hír- és hírháttér műsorban (Híradó, A szólás szabadsága, Szempont) az MTV szintén biztosítja a hazánkat érintő európai uniós kérdések sokoldalú elemzését, továbbá lehetőséget ad a pártok érveinek kifejtésére és jelöltjeik bemutatkozására, ezzel is segítve a szavazók tájékozódását. A szavazás éjszakáján, az urnák zárásától élő műsorban számol be az MTV a részvételi arányokról, majd a – szabályoknak megfelelően – az utolsó európai urna bezárását követően, várhatóan 22 óra után közzéteszi a választási eredményeket.
(BrandTrend)