Kategória: Aktuális.

Fodor István, a korszak szakértője egyetemi tanterem vagy televíziós stúdió helyett a Vereckei hágónál mesél Árpád népének útjáról.

"Kézbe vesszük az első magyar pénzérmét, a Szent István kardjának és a Lehel kürtjének tartott tárgyakat. Történelmi legendákat cáfolunk vagy erősítünk meg, utánajárunk a nyereg alatt puhított hús, a fehér ló és a csodaszarvas mondájának, de kinyomozzuk azt is, mire használták őseink az istenfát" – mondja Nagy György, a Magyarország története műsorvezetője, aki maga is történészként diplomázott.

Nagy_Gyorgy_es_a_csodszarvas

A Magyarország története forgatásába – egy éves előkészület után – tavaly októberben fogott a Magyar Televízió a legkorszerűbb, nagy felbontású televíziós technika alkalmazásával. A BBC magas színvonalú dokumentumfilmjeihez hasonlítható, rendkívül színes, változatosan felépített ismeretterjesztő műsor jeleneteit túlnyomó többségében az eredeti helyszíneken, így a Vereckei-szorosnál vagy épp az Enns folyónál, "Óperencia" határán forgatják.

Az első, április 26-án, vasárnap este 18.55-től látható, Úton a haza felé című epizódban az őshazától a Kárpátokig kíséri a műsor a vándorló magyar népet. Kiderül, hogy mi köze van Ungvár nevének a "Hungária" névhez, a nézők megtudhatják, hogy mire való az istenfa a jurtaépítés közben, hogy miért nem szabad rálépni a küszöbre, hogy milyen madár a turul, vagy éppen, hogy mi köze a nemzésnek a nemzethez. Az adás végén pedig azt is megtapasztalhatják az érdeklődők, hogy milyen látvány tárult a honfoglalók szeme elé a Vereckei hágóról…

Magyarország története
Forgatókönyvíró, felelő szerkesztő: Nagy György
Történész szakértő: Fodor István
Szerkesztő: Véber Franciska
Operatőr: Reich László, Szobrász András
Gyártásvezető: Horváth Attila
Rendező: M. Nagy Richárd, Varga Zs. Csaba
(BrandTrend)