Kategória: Aktuális.

A liberális újság lett a legjobb a gyorshír (breaking news), az oknyomozó újságírás és a nemzetközi híradás, és ugyancsak elsőséget szerzett kritika, valamint fotóriport kategóriában.
A legjobb kommentárírónak a The Washington Post egy munkatársa bizonyult.

A magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző díjat 93. alkalommal ítélték oda. Első ízben pályázhattak csak interneten publikáló kiadványok, de egyikük sem kapta meg a rangos elismerést.

A The New York Times a gyorshír Pulitzer-díját azzal érdemelte ki, hogy elsőként számolt be Eliot Spitzer call girl-botrányáról, amely a New York-i kormányzó lemondásához vezetett; a nemzetközi tudósítás kategóriában az afganisztáni és pakisztáni háborús, illetve belpolitikai helyzetről szóló beszámolókat tartották a legszínvonalasabbnak. Damon Winter Barack Obama kampányáról szóló fotósorozatával nyert.

A Columbia Egyetem által egy 19 tagú szakértői testület javaslatára odaítélt díjak 10 ezer dolláros pénzjutalommal járnak, kivéve a közszolgálatért kategóriában, ahol a győztes aranyérmet kap.

Ez utóbbi elismerést a The Las Vegas Sun című lap kapta azokért a cikkekért, amelyek feltárták, milyen sok a haláleset a kaszinóiról és szállodáiról híres útszakasz, a Las Vegas Strip térségében dolgozó építőmunkások körében. A floridai St Petersberg Times című újság kapta a hazai híradás Pulitzer-díját az internetes PolitiFact.com projektért, amely a politikai szereplők állításainak igazságtartalmát vizsgálja.

A Pulitzert több művészeti és egy zenei kategóriában is odaítélték. Dráma kategóriában Lynn Nottage szívtépő színműve (Ruined) nyert, amely a polgárháborút túlélő kongói nők sorsáról szól; a zenei elismerést Steve Reich kapta meg Double Sextet című darabjáért. Az összesen 21 kategóriában odaítélt Pulitzer-díjat csak újságok és hírügynökségek, illetve azok tollforgatói kaphatják meg; televíziók nem versenyezhetnek érte.

Az először 1917-ben kiosztott Pulitzer-díj történetében a legtöbb elismeréssel, 101-gyel a The New York Times büszkélkedhet. Egyszerre öt elismerésnél többel csak két kiadványt jutalmaztak: 2002-ben a The Times hét, tavaly pedig a The Washington Post hat díjat kapott.
(www.emasa.hu)