Kategória: Aktuális.

Kezdettől fogva komoly konkurensnek tekintik a német nyelvű Svájc különböző kantonjaiban a diszkont láncot. Egyelőre az ország nyugati részében és az olasz nyelvű Tessin kantonban nem terjeszkedik a német lánc.

A Lidl az alpesi országban 2 300 cikkelemet kínál, amelynek háromnegyed része élelmiszer. Közülük 23 százalék a gyártói márkák aránya, míg az úgynevezett non-foodnál 39 százalék.

Hajápolók kategóriájában a szortiment több mint kétharmadát alkotják gyártói márkák. Élelmiszereknél 35 százalékkal rekorder a "főzés" kategória, amely a következőket foglalja magában: leves, szósz, konzerv, gabona, liszt és só.
A Lidl agresszív terjeszkedése következtében ma már 7 740 üzletet működtet szerte Európában, szemben az Aldi 7 200 egységével. Boltszám tekintetében a Lidl tavalyelőtt kerekedett felül. 

"A Lidlnél pontosan tudják, mikor érdemes belépni egy piacra. Koncepciójuk bizonyos fogyasztói csoportokat vonz, míg másokat nem – mutat rá Jean-Jacques Vandenheede, a Nielsen fogyasztói ismeretekért felelős európai igazgatója.

Szerinte az ár csak az egyik magyarázat arra, hogy a fogyasztók miért vásárolnak hard diszkontokban. A bolttípus mellett szólnak olyan érvek is, mint a termékek minősége, és mindenek előtt a lakóhelyhez való közelség:

"Amit ma diszkontnak nevezünk, tulajdonképpen az új lakóhely közeli bolt, ahol gyorsan be lehet szerezni az alapvető élelmiszereket, miközben az alacsony ár plusz előnyt jelent" – állapítja meg J. J. Vandenheede.

A Lidl és az Aldi nem csak abban különbözik, hogy előbbi nagyobb hangsúlyt helyez a gyártói márkák árusítására. A két lánc az egyes kategóriákon belül is másra fókuszál. Így például értékben a Lidl európai piaci részesedése az Aldiénál nagyobb volt a következő kategóriákban: Sör, hajformázó, sampon, jégkrém, pelenka és ásványvíz.

Magyarországon a Lidl idén nyolc üzletet nyitott, így hálózata jelenleg 113 diszkontból áll. Múlt évi forgalmát a Nielsen 164,7 milliárd forintra becsüli, míg a tavalyelőttit 124,1 milliárdra. A jelentős növekedés a nagyobb boltszám következménye is, hiszen tavalyelőtt év végén még 90 Lidl diszkont működött országunkban. (2006-ban a Lidl 89 milliárd forint forgalmat ért el a Nielsen becslése szerint, akkor az év végén 68 üzlettel).

A Nielsen által mért élelmiszer és háztartási vegyiáruk, kozmetikumok választékát Magyarországon a Lidlben mintegy 1 700 cikkelem alkotja. Ennek zöme, 1 230 cikkelem élelmiszer.

A Lidl saját márkás termékei adják a Nielsen által mért cikkelemek 70 százalékát. Tehát egy-egy Lidl üzletben tíz termékből hét a lánc saját márkája.

Néhány kategóriában Magyarországon, márciusban a Lidl csak gyártói márkás terméket árusított. Ilyen például a cigaretta, hajfesték és rovarirtó. Kicsi a saját márkás termékek aránya száraz szószból és natúr joghurtból.

A Lidl tulajdonosa a német Schwarz csoport, amely Kaufland és Handelshof láncaival a világ kereskedelmi vállalatainak ranglistáján a 6. foglalta el tavalyelőtt, 51,9 milliárd euro forgalommal. Az USA-beli Wal-Mart, francia Carrefour, német Metro, brit Tesco és szintén USA-beli The Kroger mögött állt a Schwarz Gruppe, amely több mint 20 országban működtet Lidl láncot.

Egyes kategóriák értékben mért kiskereskedelmi forgalmából az Aldi és a Lidl piaci részesedése 2007-ben, összesen azokban az európai országokban, ahol az Aldi és a Lidl is jelen volt. Százalékban.
lidl
Forrás: Nielsen

A magyar piacra vonatkozó rész a Nielsen folyamatos kiskereskedelmi kutatásainak eredményeit összegzi. 
(BrandTrend)