Kategória: Aktuális.

Az Egyesült Államokban már a harmincas évek óta akár börtönnel is sújthatják a tőzsdén jegyzett cégek vezetőit, ha a gyanús, esetleg csalásra utaló ügyeket nem vizsgáltatják ki saját auditosztályukkal, illetve független szakértőkkel. Az Enron 2002-es bukása óta az úgynevezett Sarbanes–Oxley-törvény még szigorúbban minősíti az ilyen eseteket.

A UPC-nél nem az amerikai értékpapír-felügyelet vizsgálódott, hanem az amerikai tulajdonos, a Nasdaqon jegyzett Liberty Global INC belső auditcsoportja küldte ki a tengerentúlon működő, de nálunk is fiókot fenntartó ügyvédi iroda munkatársait.

A tavaly decemberben indult, és nemrégiben le is zárult vizsgálat eredményeként teljesen felszámolták a UPC közép-európai regionális szervezeti alegységét, vagyis ezentúl minden ország vállalata közvetlenül az amszterdami központnak felel. A regionális központ megszűnésével több, a nemzeti vállalatoktól a központba kihelyezett munkatárstól megvált a cég. Természetesen a nemzeti vállalatok nem szűntek meg, a UPC minden piacon jelen lesz. – számol be az Index.

A csoport regionális elnöke, Kovács Nimród a vizsgálat befejezése után váratlan gyorsasággal, április elsején nyugdíjba vonul. Az Indx információi szerint március 31-ei hatállyal lemondott a magyarországi cég amerikai vezérigazgatója, Joe Zuravle is.

Az Index úgy tudja, hogy a UPC magyarországi felsővezetőinek vesztét az okozta, hogy a vizsgálatatot végző jogászoknak nem tetszettek a menedzsment tulajdonában lévő cégek és a UPC között kötött szerződések. Pontosabbat nem tudtak meg, de az biztos, hogy Kovács Nimródnak több olyan cége is van, amelyik a kábelkommunikációs iparban dolgozik. Emellett tanácsadó cégben is van tulajdonrésze, illetve borkereskedése gyakran tűnik fel hirdetőként a UPC tulajdoni körébe tartozó csatornákon, így többek közt a Sport1-en is.

A HWSW szakportál szerint a vizsgálat megállapította például, hogy volt olyan UPC vezető, aki egész családját cégköltségen utaztatta ki a pekingi olimpiára. Mindez persze még nem elég az eltávolításhoz, de a portál információi szerint több vezető ugyanilyen hanyagul bánt a pénzekkel akkor is, amikor például hálózatfejelsztésről volt szó.

A Figyelő úgy tudja, hogy emellett egy közelebbről meg nem nevezett pénzügyi és egy operatív vezető lett gyanús a vizsgálatot folytató jogászoknak. Egyelőre azonban más vezetők távozását nem ismerte el a UPC Magyarország, vagyis ez vagy még később várható, vagy csak a regionális központot érinti.

A Portfolio.hu információi szerint az is elképzelhető, hogy a már lezárult belső vizsgálatot egy újabb, az amerikai tőzsdefelügyelet által indított átvizsgálás fogja követni. Mindez azt jelentené, hogy mégsem csak a hatékonysággal van probléma, hanem egyéb szabálytalanságokat is feltártak vizsgálódó jogászok.

A UPC Broadband pénteken hivatalosan is bejelentette a közép-európai üzemeltetés újjászervezését és korszerűsítését. "2009. március 31-i hatállyal megszűnik az a regionális menedzsmentcsoport, amely a UPC működését felügyelte Magyarországon, Romániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban. Az érintett területek közvetlenül Gene Musselman, a UPC Broadband elnökének, üzemeltetési vezetőjének felügyelete alá fognak tartozni. Gene Musselman ezen felül ideiglenesen a UPC Magyarország ügyvezető igazgatói tisztségét is betölti majd" – áll a közleményben.

Ugyan a UPC a távozásokról szóló információkat hivatalosan nem kommentálta, Kovács Nimród hatalmának biztosan vége a UPC-ben. Vezetése alatt egyébként a cégcsoport profitja 29 százalékkal nőtt évente, viszont 2006 óta, a DigiTv magyarországi megjelenése miatt rohamosan csökkent Magyarországon a UPC előfizetőinek száma. A bevételek esését azonban tavaly az ip-telefon- és az intertenelőfizetések számának növekedése megállította.
(www.index.hu)