Kategória: Aktuális.

A Fókusz riporterét hivatalos levélben kérték fel, hogy vegyen részt az április 12-én megrendezésre kerülő díjátadó gálán.

Szalai Anettnél 2006 áprilisában mellrákot diagnosztizáltak. Az RTL Klub Fókusz című magazinjának riportere ekkor elhatározta, hogy dokumentumfilmet fog készíteni a nők igen nagy százalékát érintő betegségről, mégpedig saját tapasztalatain keresztül. Az akkor 31 éves nő ugyanis rájött, nemigen született még erről a témáról olyan empirikus tanulmány, amit ő most segítségül hívhatna. Mintha tabutéma lenne. A filmnek a Mellbevágó címet adta. Az operarációt követően, hét hónapon keresztül a lehetséges gyógyulás minden fontosabb szakaszát rögzítette operatőr barátai, Bencs Zsófia, Szlobodnyik Krisztina és Pesty László segítségével. Sőt, amikor éppen jól volt, maga vette kamerára közvetlen környezete reakciót.

SzalaiAnett_rtl

Szalai Anett Mellbevágó című díjnyertes filmjének megvalósulásában az Egészség Hídja Összefogás Egyesület segített,  a Mol és Raiffeisen Bank anyagi támogatásával.

A Mellbevágót 2008-ban be is mutatták a Magyar Filmszemle alkotásai között. Bár ott díjat nem nyert, Anett elérte célját: sokan látták, és talán sokaknak tudott segítséget nyújtani:
"Az emberek annyira megértők, nagyon sok szép szót kaptam és kapok tőlük. A mai napig megállítanak az utcán, és tucatjaival kapok e-maileket is, ahol kiderül, a film tanulságai, optimista hangvétele jó néhány sorstársamnak nyújtott segítséget küzdelmük során. Úgy vélem, büszkén is ki lehet mászni ebből a betegségből."

Szalai Anett dokumentumfilmjét egy tengerentúli barátja nevezte be az idei Las Vegas Film Festivalra. Az egyik legrangosabb seregszemle zsűrije 50 ország 2000 független filmjéből válogat, és a Mellbevágót a 2009-es év különdíjával jutalmazta, dokumentumfilm kategóriában.
(BrandTrend)