Kategória: Aktuális.

A szakértők mind azt mondják, a cég rövid távon aligha érezheti meg Steve Jobs hiányát.

A tőzsde zuhanással reagált Steve Jobs bejelentésére, miszerint egészségügyi okokból június végéig visszavonul az Apple vezetésétől, a kedélyek meglepően hamar megnyugodtak. A részvényárfolyam, miután 2006 óta nem látott mélységet járt meg, visszatért arra a 80-85 dollár körüli szintre, ahol karácsony óta áll.

Egyrészt azért, mert a fontos stratégiai döntésekben az egészségügyi pihenője mellett is részt fog venni, másrészt mert valószínűleg a kisebb napi ügyek irányításába egyébként se folyt bele már igazán. Harmadrészt a helyettesítő Tim Cook egyszer már tökéletesen megoldott egy hasonló feladatot: 2004-ben fél évig ő vezette az Apple-t, amikor Jobsnak rák miatt volt szüksége műtétre.

Nem zárható ki az az eset, hogy Jobs csak később, vagy egyáltalán nem nyeri vissza a régi formáját, és nem tér vissza az Apple élére, ez pedig semmi jót nem jelentene a cégnek. Egyszer már megtörtént: 1985-ben kirúgták a nehezen kezelhető, a munkatársakat az őrületbe kergető Jobsot, hogy a cég sosem látott mélyrepülésbe kerüljön, ahonnan aztán tíz év múlva Jobs visszahívása húzta ki a céget, és állította rá az iMac (aztán iPod, iTunes és iPhone) névvel fémjelzett nyerő pályára.

Bármennyire is irreális ötlet egyetlen emberhez kötni egy 32 ezer alkalmazottal dolgozó cég sikerét, a közvélemény (amibe most beleértendők a befektetők és a tőzsde is) szemében az Apple többé-kevésbé egyenlő Steve Jobsszal. "Ha Steve nem tér vissza, az Apple csak egy marad a jól menő technológiai cégek közül, de elveszíti a zsenialitás szikráját" – mondta a Gartner piacelemző cég specialistája a Computerworldnek. Egy másik szakértő a baseball ütőjátékosaihoz hasonlítja Jobs szerepét: az ütő a legnagyobb sztár, ő csinálja a leglátványosabb akciókat, de a sikerben valójában csak annyi része van, mint a csapat többi tagjának.

Marketingvonalon (ami hagyományosan a cég egyik legnagyobb erőssége, akár a reklámjaikat nézzük, akár azt, mekkora divatot csináltak a Macből, iPodból és iPhone-ból) Jobs hiánya – akár átmeneti, akár nem – érzékeny veszteség a cégnek, de nem emiatt kéne főnie az Apple-vezérkar fejének. A fő gond, hogy Jobs betegsége egybeesik a gazdasági válsággal, ami a számítástechnikában és szórakoztató elektronikában csak idén kezdi el igazán éreztetni a hatását – mondja Ezra Gottheil, a Technology Business Research elemzőcégtől.

Miközben mindenki a kereslet csökkenésétől retteg, és a számítógépek piacát meghódítják az olcsó netbookok, az Apple ragaszkodik ahhoz, hogy minőséget (és menőséget) ad, de azt meg is kell fizetni.

"Az Apple-nek be kell bizonyítania, hogy képes Jobs nélkül működni, Jobsnak pedig, a saját és a családja érdekében ugyanígy meg kell mutatnia, hogy tud az Apple nélkül élni." – foglalta össze a tanulságot a Gawker egyik bloggere, Owen Thomas, és ennél okosabbat mi sem tudunk mondani. Már azon felül, hogy innen is mielőbbi gyógyulást kívánunk Mr. Jobsnak.
(www.index.hu)