Kategória: Aktuális.

A CCTV bemondója ennél a pontnál a stúdióval kapcsolatban lévő elemzőt szólította, és az amerikai gazdasági problémákról kezdte faggatni, miközben a kínai szinkrontolmáccsal közvetített beiktatási beszédet egyáltalán nem lehetett hallani.

"Emlékezzetek vissza azokra a nemzedékekre, amelyek nem csak rakétákkal és tankokkal szálltak szembe a kommunizmussal és a fasizmussal, hanem erős szövetségekbe tömörülve és mély meggyőződéssel" – mondta Obama 18 perces üdvözlőbeszédében. Ez a mondat még hallható volt a kínai televízió közvetítésében is a kommunizmusról szóló részből.

"Most azokhoz szólok, akik korrupcióval, csalással és a más véleményen lévők elhallgattatásával tartják meg hatalmukat. Nagyon jól tudjátok, hogy a történelem rossz oldalán álltok, de kinyújtjuk felétek kezünket, ha ti leengeditek öklötöket" – tette hozzá Obama.

A népszerű kínai oldalakon – mint például a Sina.com vagy a Sohu – megtalálható fordításokban a kommunizmus szót kihagyták, a másként gondolkodókról szóló bekezdést pedig meg sem említik. A beiktatási ceremónia teljes szövege a China Daily angol nyelvű kínai napilapban viszont megjelent. A CCTV közvetítése és a beiktatási beszédről készült eredeti felvétel a YouTube videomegosztó portálon megtalálható, és az ehhez való hozzáférést a kínai hatóságok egyelőre nem korlátozzák.
(GazdaságiRádió)