Kategória: Aktuális.

A külföldre sugárzó legnagyobb francia rádió, a Radio France International (RFI) vezetősége csütörtökön bejelentett modernizációs programja részeként 206 munkahely megszüntetését tervezi a jelenlegi 1040-ből, és 34 új állás "lehetséges" létrehozásával számol.

Az RFI vezetősége egyelőre nem beszél leépítési programról – mondta Marc Thibault szakszervezeti vezető. A globális modernizációs programot – a tervezet szerint – az RFI-nek a hallgatóságát és pénzügyi helyzetét (2008-ban 9 millió eurós veszteség) tekintve is "nagyon súlyos nehézségeivel" indokolja a vezetőség.

Az RFI megerősítette azt az októberben már bejelentett tervét is, hogy idegen nyelvű adásai közül kellő hallgatóság hiányában hatot: a németet, a lengyelt, a szerbhorvátot, a törököt, az albánt és a laoszit megszünteti. A vezetőség azt viszont cáfolta, hogy lekapcsolná az orosz adást, amelynek megmentéséért több mint ezer aláírással ellátott petíciót juttattak el hozzá, s a perzsa nyelvű sugárzás is megmarad.

Fejlesztések várhatóak viszont az angol, a portugál és "hamarosan" a szuahéli nyelvű programokban, amelyekkel a "geopolitikai prioritásokra" kíván választ adni az RFI, valamint azt a célközönséget kielégíteni, amelyet ezentúl előnyben szeretne részesíteni, nevezetesen Afrikában.

A vezetőség szerint a rádió a jelentős vesztesége miatt került veszélybe, amelyet a büdzsé 98 százalékát biztosító állami támogatás egyre kevésbé tud fedezni a költségvetési megszorítások miatt. Az RFI tagja annak a francia közszolgálati médiacsoportnak, amely a közelmúltban jött létre a rádió valamint a TV5 Monde frankofon televízió és a France 24 hírtelevízió egyesüléséből.

Az 1975-ben létrehozott RFI volt az első francia nyelvű hírrádió. Párizsi székhelyen négyszáz újságírót, világszerte pedig hatszáz tudósítót foglalkoztat. Saját kimutatása szerint 45 millió rendszeres hallgatója van összesen 74 országban.

A Gannett kiadó, amely többek közt Amerika legnagyobb példányszámú napilapját, az USA Today-t is gondozza, egyhetes, fizetés nélküli szabadságra küldi több ezer dolgozóját. Az USA Today ezzel egyidőben egy évre befagyasztotta az alkamazottjai fizetését.
A legnagyobb példányszámú amerikai napilapot, a USA Todayt kiadó Gannett vállalkozás egyhetes fizetés nélküli szabadságra küldi több ezer alkalmazottját, hogy megbirkózzon a pénzügyi nehézségekkel – írta a csütörtöki The New York Times.

A Gannett – amely 85 napilappal az Egyesült Államok legnagyobb lapkiadó vállalata – az intézkedéssel az elbocsátásokat akarja megelőzni. A cég nem közölte, hogy pontosan hány emberről van szó és mekkora megtakarítást remél, de annyi bizonyos, hogy a 31 ezer alkalmazott nagy részét kényszerszabadságra küldik. A lépés bejelentésével egy időben a naponta 2,3 millió példányban megjelenő USA Today közölte dolgozóival, hogy egy évre befagyasztja a fizetéseket.

Craig A. Dubow elnök-vezérigazgató tudatta, hogy önmagát beleértve a vállalat vezetői is egy hét fizetés nélküli szabadságra mennek az első negyedévben. Reményét fejezte ki, hogy a lépés nyomán nem lesz szükség elbocsátásokra. A Gannett nem kényszerítheti egyoldalúan kényszerszabadságra szakszervezeti dolgozóit, akiket szerződés véd, de Dubow arra kérte az alkalmazottak érintett részét, mintegy 12 százalékát, hogy önként csatlakozzanak az akcióhoz.

A Gannett – amelynek az Egyesült Államokban a USA Today mellett olyan nagy lapokat gondoz, mint a The Detroit Free Press vagy a The Arizona Republic, ezenkívül 23 televízió és több száz ritkábban megjelenő újság van a birtokában, Nagy-Britanniában pedig 17 napilapot ad ki – 2007-ben és 2008-ban már 3500 dolgozójától volt kénytelen megválni.

A The Wall Street Journal arról számolt be: a nyomtatott sajtó nehéz pénzügyi helyzete miatt két nagy kiadó is tárgyalásokat folytat arról, hogy a nemzetközi hírágazatot kihelyezi más cégekhez. A Tribune, amelyek nyolc vezető napilap, köztük a Los Angeles Times és a The Chicago Tribune kiadója, a The Washington Posttal egyeztet: fizetne utóbbi lapnak a külföldi és az országos hírekért. A New York Daily News, amely 630 ezres példányszámával az ötödik legnagyobb amerikai újság, a bostoni GlobalPost médiavállalat külföldi stringereinek munkáját venné igénybe.
(www.emasa.hu)