Kategória: Aktuális.

Az MTV jogi, gazdasági és műsorkészítő szakemberei ismét tételesen górcső alá vették, és ezúttal 41 oldalnyi terjedelemben véleményezték az átdolgozott szakmai javaslatot. Vezető nemzeti közmédiumként a Magyar Televíziónak nemcsak lehetősége, hanem kötelessége érdemben kifejteni álláspontját a magyar médiarendszer jövőjét befolyásoló legfontosabb jogalkotási kérdésben – valódi és egyedüli megrendelői, a nézők érdekében.

A vezető köztelevízió állásfoglalásában előrelépésként ismeri el, hogy a 2008. december 23-án nyilvánosságra hozott második munkaanyag egyes rendelkezések tekintetében elfogadta a korábbi munkaanyaghoz benyújtott szakmai észrevételeket. Számos alkotmányossági szempontból aggályos megoldást a szakértők mostanára elvetettek, például a megalakítani tervezett Médiahatóság a szabályok megsértése esetén sem kapna olyan széles hatásköröket, mintha nyomozóhatóság lenne.

A közszolgálati és kereskedelmi pilléren nyugvó médiarendszer működési keretfeltételei azonban egyelőre még nem megfelelően kidolgozottak. A szakértők a Magyar Köztársaság Alkotmányában rögzített sajtó- és szólásszabadság teljes körű érvényesüléséhez kérnek erősebb garanciát.

A közszolgálati média politikai erőviszonyok változásától független, kiegyensúlyozott működéséhez szükséges feltételek megteremtése közérdek volna. A médiatörvény tervezetéhez készített, átdolgozott javaslatban felvázolt irányító és felügyeleti rendszer, illetve finanszírozási modell viszont ebben a formájában nem biztosítja kellő mértékben az egyébként elvárt önállóságot, mivel nem zárja ki egyértelműen a politikai nyomásgyakorlás lehetőségét.

A nemzeti médiavállalat éppen ezért továbbra is készen áll arra, hogy szaktudásával segítse a január 13-ai konzultáció keretében vagy bármely más fórumon egy modern, európai szellemű és színvonalú médiatörvény kidolgozását. A Magyar Televízió szakvéleménye, amelyet az "Átdolgozott szakmai javaslat a médiaszolgáltatásokról szóló törvény egy lehetséges tervezetéhez" című munkaanyaghoz fűzött, teljes terjedelmében elolvasható a www.mtvzrt.hu honlapon.
(BrandTrend)