Kategória: Aktuális.

Az átmeneti állapot megszüntetésére nagy esély kínálkozik január 12-én – ekkor próbál meg ugyanis elnököt választani a tévé tulajdonosi testülete a  meghallgatott tizenöt pályázóból.

Úgy tűnik, hogy Sztaricskai Tamás személye körül megegyezés körvonalazódik. A menedzseri végzettségű Sztaricskai éveken át multinacionális vállalatoknál töltött be vezető tisztségeket. Itthon leginkább Vodafone-os múltját emlegetik – 1999 és 2003 között irányította a cég hazai leányvállalatának PR- és marketingkommunikációját, felelt a kiskereskedelmi értékesítés támogatásáért. A több nyelven beszélő, többdiplomás menedzser mellett a viszonylagos fiatalság és a nemzetközi tapasztalat szól. A Fidesz szemében jó pont, hogy semmilyen módon nem hozható összefüggésbe "pártállami múlttal".

– Tudjuk, hogy az MSZP favoritja Sztaricskai, és azt is mondhatom, hogy ezúttal jobb esély van a megállapodásra az elnökjelölés és választás során – nyilatkozta a Népszabadságnak Szabó László, az MTV kuratóriumi elnökségének fideszes tagja. Az ellenzéki kurátor a feltételeikről is beszélt: a kormányoldal ne erőből jelöljön elnököt, valósuljon meg a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás, és történjék meg a "racionalizálás". Az, hogy Sztaricskai nem ért a műsorkészítéshez, nem feltétlenül zavarná az ellenzéki pártot, miként a szocialistákat sem – ha a médiához értő csapattal venné magát körül.

Így kaphatna komoly szerepet az elnöki posztra is pályázó Lévai Balázs, aki számos sikeres kulturális műsort jegyzett már a köztelevízióban. Általában is szeretnék, ha erősödne a köztévé kulturális jellege.

Az MSZP köreiben pozitívan fogadják, hogy a Fidesz "lágyabb húrokat" penget Sztaricskaival szemben a párt korábbi jelöltjeihez képest. Ennek azért van jelentősége, mert elnököt jelölni ugyan tudna az MSZP akár az MDF-fel és az SZDSZ-szel is, ám a civilekkel kiegészülő nagykuratóriumban a Fidesz meg tudná akadályozni a jelölt megválasztását. A konstrukció gyenge pontja, hogy az SZDSZ bizonytalan Sztaricskaiban.

És miért lehet érdeke a következő parlamenti választás "esélyesének" mutatkozó Fidesznek a megállapodás? Szabó László e felvetésre azt válaszolta, érdekük egy jól működő köztelevízió léte. Az MTV erényeit, például a kereskedelmi csatornákénál jóval kiegyensúlyozottabb hírszolgáltatást az ellenzéki párt is értéknek tartja és megőrizné.
(www.nol.hu)