Kategória: Aktuális.

A négy Visegrádi ország közül Lengyelország zárta legjobban az évet. Itt az ingatlanbefektetések összértéke meghaladta az 1.75 milliárd eurót, amely a régió összes ingatlanbefektetésének több mint ötven százalékát adta.
 
Magyarországon összesen 407 millió euró kereskedelmi célú ingatlanbefektetés történt 2008-ban, amely jóval elmaradt a 2007-es rekord értékű, 1,9 milliárd euró befektetési értéktől.
 
Szlovákiában 119 millió euróra csökkent a befektetési volumen az elmúlt évben, amely 60 százalékos visszaesést jelent az azt megelőző évhez viszonyítva.
 
Közép-Európában a befektetők az irodai ingatlanokat részesítették előnyben, amelynek részaránya 43 százalékról 64 százalékra emelkedett 2007 és 2008 között. Ezzel szemben a kiskereskedelmi szektor részesedése 48 százalékról 23 százalékra esett vissza az időszak alatt.

cw

Charles Taylor, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának vezetője visszafogott befektetési tevékenységre számít Közép-Európában az idei évben. 
 
"Az ingatlanok átárazódása a régióban akkor fog felgyorsulni, amikor az ingatlan tulajdonosok elfogadják a piaci feltételek változását. Ekkor olyan prémium ingatlanbefektetési lehetőségek adódnak majd, amelyre az elmúlt években nem volt példa. A gazdasági feltételek ugyan Közép-Európában is súlyosbodnak majd, de a régió továbbra is jobban fog teljesíteni, mint a nyugat. Arra számítunk, hogy az év második felében javulnak a hitelfeltételek, növekszik a kockázatviselési hajlandóság és fokozódik a befektetők érdeklődése a régió iránt."
 
LENGYELORSZÁG
 
Lengyelországban az ingatlanbefektetések összértéke az elmúlt évben meghaladta az 1.75 milliárd eurót, amely 42 százalékkal alacsonyabb a 2007. évben, illetve 66 százalékkal kevesebb a 2006. évben befektetett volumennél. Jó hír viszont, hogy a tavalyi év jelentősen túlszárnyalta a 2004. évi befektetési értéket.
 
A befektetések jelentős visszaesését elsősorban az elmúlt év második felében kibontakozó hitelválság okozta. 2008 utolsó négy hónapjában a bankok felfüggesztették a hitelezési tevékenységüket, amely a befektetők nagy részét arra kényszerítette, hogy időszakosan szüneteltessék a befektetési tevékenységüket.
 
"A legutóbbi krízis rávilágított arra, hogy a lengyel piac nagy mértékben függ a német befektetési alapoktól. Ezen alapok távolmaradása esetén a prémium ingatlanok hozama várhatóan 150 bázisponttal fog elmozdulni a kiskereskedelmi és irodai ingatlanok esetében a 2008. év közepén tapasztalt 5,75 százalékos hozamhoz viszonyítva." – mondta Mathieu Giguere, a Cushman & Wakefield varsói irodájának befektetési vezetője. A nagy befektetők körében tapasztalható bizonytalanságok miatt Mathieu Giguere úgy véli, hogy számos ügylet esetében emelkedni fognak a hozamok, amelyből néhány opportunista alap jelentős hasznot húzhat.
 
CSEHORSZÁG
 
Csehországban az üzleti célú ingatlanbefektetések összege az elmúlt évben elérte a 833 millió eurót a három főbb kereskedelmi szektorban (iroda, kiskereskedelem és ipari ingatlanok), amely 63 százalékkal alacsonyabb 2007-es év adataihoz viszonyítva. Csehországban a befektetések közel 90 százaléka a Lehman Brothers összeomlása után történt. A befektetési aktivitás egészen az utolsó negyedévig tartott, amíkor a nyílt-végű német befektetési alapok kivonultak a piacról.
 
A befektetések közel 58 százaléka az irodapiacon történt. A kiskereskedelmi szektor részesedése 25 százalékot, míg az ipari szektor 17 százalékot tett ki. A Németországban bejegyzett befektetési alapok adták a befektetések több mint 60 százalékát.
 
James Chapman, a Cushman & Wakefield prágai irodájának befektetési vezetője szerint Csehországban az idei évben új típusú ingatlanbefektetők megjelenése várható. Az előjelzések alapján az opportunista alapok lesznek a meghatározó befektetők. A kockázatkerülő befektetők az érett piacokat választják, mivel számukra jóval fontosabb a biztonság, mint a lehetséges haszon.
 
Az első félévben várhatóan tovább folytatódik a tranzakciók számának drámai csökkenése. A befektetők figyelemmel kísérik az ország gazdasági mutatóinak alakulását, az ingatlan árazásban bekövetkező változásokat, és a bérbeadás terén tapasztalható változásokat. Az ingatlanpiac talpraállása nagy mértékben attól függ, hogy a piaci szereplők milyen gyorsan reagálnak az árazásban bekövetkező alapvető változásokra, illetve üzleti szempontból mennyire lesznek elfogadhatóak az ingatlanfinanszírozás feltételei.
 
MAGYARORSZÁG
 
Az elmúlt évben Magyarországon az üzleti célú ingatlanbefektetések összege elérte a 407 millió eurót a három főbb kereskedelmi szektorban (iroda, kiskereskedelem és ipari ingatlan), amely jelentős visszaesést mutat az elmúlt évek átlag 1 milliárd euró éves befektetési volumenéhez viszonyítva.

A csökkenés a hitelválság közvetlen következménye, amelynek hatására csekély likviditás maradt a piacon. Magyarországon a befektetések több mint 85 százaléka az irodai szektorban történt 2008-ban.

bank_center
A legjelentősebb ügylet a Bank Center megvétele volt a GLL által az utolsó negyedévben. Ez a tranzakció a teljes volumen egyharmadát adta.
 
A vásárlók az üzletkötések több mint 50 százalékában nyílt-végű német befektetési alapok voltak, amelyek nagy része már rendelkezett magyarországi ingatlannal.  
 
"Idén várhatóan az opportunista alapok és tőkebefektetők fogják uralni a piacot, akik a magasabb hozam mellett prémium ingatlanokat és kényszer értékesítések keretében ingatlanokat tudnak megszerezni." – mondta Charles Taylor.

INGATLANBEFEKTETÉSEK ÉRTÉKE 2008
cw2

(BrandTrend)