Kategória: Aktuális.

A rendelet csütörtökön megjelent módosítása szerint a GSM/UMTS mobilszolgáltató piacralépését lehetővé tevő "A" frekvenciacsomagra pályázhatnak azok a társaságok is, amelyek rendelkeznek 3,5GHz-es frekvenciahasználati jogosultsággal.

A beadási határidő módosítása a 900/1800/2100MHz-es frekvenciákra vonatkozó "A" csomag mellet az attól elválaszthatatlan 26GHz-es csomagokat, azaz a "C", "F" és a "G" csomagokat is érinti. Ezeknél a csomagoknál a beadási határidő: 2008. december 12.

A 450MHz-es frekvencia hasznosítására vonatkozó "B" csomagra, valamint a két további 26GHz-es csomagra ("D", "E") kiírt pályázatokat változatlanul november 28-án kell beadni.

Az NHH a pályázatokat a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében hirdetette meg.

Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az "A" blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A "B" blokk nyertese pedig elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja. A 26GHz-es frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

A pályázati kiírást eddig 14 cég vásárolta meg.
(BrandTrend)