Kategória: Aktuális.

A genfi közgyűlés résztvevői megállapították: a közszolgálati küldetés mellett elkötelezett tagszervezetek mindegyike komoly gazdasági és politikai nyomás alatt dolgozik. A tagok úgy vélik, a következő néhány év rendkívüli kihívást jelent a köztévéknek- és rádióknak, mert agresszív kereskedelmi médiumok, illetve politikai érdekeket érvényesítő pártok, szervezetek kíméletlen befolyásolási törekvéseivel szemben kell a társadalom érdekeit képviselniük.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) a világ legnagyobb tévés és rádiós szervezete. Az 1950 óta működő, jelenleg ötvenhat ország hetvenöt közszolgálati rádióját és televízióját tömörítő unió tagjai a november 14-15-i genfi közgyűlésen döntöttek az Executive Board, vagyis a legfőbb irányító testület tisztújításáról. A tizenegy tagú testület irányítja és felügyeli a világ csaknem minden pontját lefedő hírcsere-rendszert és a nemzetközi szervezet operatív működését.

Az idén júliusban a Magyar Televízió adott otthont Budapesten a szövetség nyári közgyűlésének, ahol az a döntés született, hogy az EBU vezetését 2009-től a belgiumi francia köztévé (RTBF) elnökére, Jean-Paul Philippot-ra és a BBC Global News igazgatójára, Richard Sambrookra bízzák. Az elnök és az alelnök feladata, hogy a mostani közgyűlésen megválasztott irányító testülettel kiegészülve befejezzék az EBU átfogó szervezeti reformját.

A tizenegy tagú executive board az EBU szervezeti reformjának egyik első lépéseként alakult meg 2007 végén. A szövetség legfőbb irányító testületének tagjaként először került magyar tévés szakember az EBU csúcsvezetői közé Rudi Zoltán személyében, aki 2004 és 2008 között az MTV elnökeként dolgozott, 2008-tól pedig a köztévé stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója.

phillippot_rudi_sambrook
Jean-Paul Philippot, Rudi Zoltán, Richard Sambrook

Az 58 éve működő unió hagyományos téli genfi közgyűlésén az elnök és alelnök mellé tizenhat befolyásos európai televíziós vezető közül választották ki a kilenc új tagot. Rudi Zoltán újraválasztása nagy lehetőség Magyarország és a magyar közszolgálati szektor számára, hogy támogatást kapjon az európai érdekeket képviselő nemzetközi szervezettől.

A hivatalban lévő board – amelynek tagja Phillipot és Sambrook is – december 31-ig kitölti mandátumát, az év végéig még a nyáron leköszönt Fritz Pleitgen és Boris Bergant látja el az elnöki, illetve alelnöki feladatokat.

Az EBU évente 70 milliárd forintból gazdálkodó nonprofit szervezet, amely elsősorban a tagjainak nyújt szolgáltatásokat. A Magyar Televízió 1993 óta tagja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének, az elmúlt négy-öt évben pedig az MTV nemcsak megújította szakmai kapcsolatait az EBU-val, hanem befolyásos tagja is lett a közel egymilliárd potenciális nézőt és hallgatót megszólító szervezetnek.

Az EBU-ban több MTV-s szakember is dolgozik: nemrégiben választották be Schulek Csabát a Sportbizottságba, Sipos Pál kulturális főszerkesztő a Televíziós Bizottság tagja, Vigh Zoltán vezető szerkesztő pedig a Hírbizottság munkájában vesz részt.
(Brandtrend)