Kategória: Aktuális.

A médiának hatalmas felelőssége van abban, hogy a megosztottságon túllépve bemutassa az összmagyarság sokszínűségét, és erősítse a nemzet tagjai közötti párbeszédet – mondta Szili Katalin, aki egyben a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának elnöke is. Az eseményen számos magas rangú határon túli politikus is megjelent, köztük Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke és Józsa László, a délvidéki Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
Tőkés László levélben üdvözölte a találkozó résztvevőit.

Nagylátószög – 15 éve ezzel a címmel indult az MTV első, a határon túli magyarság gondjait és örömeit bemutató műsora heti ötven percben. Ahogy Medveczky Balázs alelnök fogalmazott: ez négy évvel azután, hogy a szólásszabadság határait lebontottuk, de még Európa határait nem, egyedülálló vállalkozás volt. Bár a szervezeti formák és műsorok folyamatosan változtak, alakultak, a cél kezdetektől az volt, hogy a nemzeti köztelevízió széles spektrummal mutassa meg a magyarság életét, értékeit, kulturális gazdagságát.

A határon túli magyar tévések segítségével, tehát hiteles forrásokra épülő műsorokban a közélet, a politika történései mellett helyet kaptak és kapnak a kiemelkedő kulturális és társadalmi események. A legnépszerűbb határon túli tematikájú műsor, a 25 perces Kárpát Expresszt is épp a kiváló Kárpát-medencei tudósítóhálózat teszi naprakésszé. A tematikus hír- és hírháttérműsort ősztől az m1 élőben, virtuális stúdióból sugározza. Az Átjáró az m2 napi magazinja, a Kézfogás pedig a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok élénkítését tűzte ki célul.

A budapesti kétnapos jubileumi találkozóra több mint száz kolléga érkezett Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Szlovéniából és Délvidékről.

Medveczky Balázs ünnepi beszéde

Tisztelt Elnök Asszony, Hölgyeim és Uraim, kedves Kollégák!

Köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat, és eljöttek megünnepelni azt, hogy a Magyar Televízió 15 éve indította el a határon túli magyarság életét bemutató első önálló műsorsorozatát. Ez akkor, 1993-ban, négy évvel a Magyar Köztársaság kikiáltása után, és a szólásszabadság határainak, de még nem Európa határainak a lebontása után – egyedülálló vállalkozás volt. Mint ahogyan a maga idejében, 30 éve egyedülálló volt az is, hogy az MTV létrehozta Kisebbségi Szerkesztőségét.

Alig három hete, a hazai nemzetiségi televíziózás évfordulóján az ünneplők közös nevezőn voltak abban, hogy büszkének kell lennünk. Büszkének arra, hogy a 13 államalkotó nemzetiség képviselői érdemi módon mutathatják meg mindennapjaikat a Magyar Televízió képernyőjén. Ugyanígy büszkék lehetünk arra is, hogy az MTV minden magyar médiumnál rendszeresebben, minden magyar médiumnál nagyobb terjedelemben, és minden magyar médiumnál érzékenyebben dolgozza fel a határon túli témákat. A Magyar Televízió így egyszerre magyarságpárti és kisebbségpárti is.

Mi, MTV-sek büszkék vagyunk erre, bár személy szerint sajnálom is, hogy a Magyar Televízió ebben másfél évtizede egyedülálló. Sajnálom azért, mert a tévék, rádiók, napi- és hetilapok, internetes portálok szenzációkra épülő hírözönében elvesznek, még mindig nem kapnak elég teret a határon túli magyar témák. Annak ellenére sem, hogy a többség és a kisebbség elfogadó és befogadó együttélésének bemutatása igazi misszió, valódi közszolgálat. Értékőrzés és értékteremtés egyszerre. Amit mi, a Magyar Televízió munkatársai szívvel teljesítünk.

Nagylátószög. 15 éve ezzel a címmel indult az MTV első, a határon túli magyarság gondjait és örömeit bemutató műsora heti ötven percben. Beszédes cím. Hiszen mint akkor, úgy most is azon dolgozunk, hogy széles spektrummal mutassuk meg a magyarság életét, értékeit, kulturális gazdagságát. Tudatos törekvésünk volt és maradt, hogy határon túli magyar tévések segítségével, tehát hiteles forrásokra épülő műsorainkban a közélet, a politika történései mellett méltó helyet kapjanak a kiemelkedő kulturális és társadalmi események, meg a gondok, köztük az oktatás dolga. Az örömteli és a felkavaró témák, az ünnepek és az ügyek feldolgozásával, a televíziózás, a kép, a film eszközeivel ugyanis erősítjük a magyarság nemzeti és kulturális önazonosságát, miközben építjük Európa kulturális sokszínűségét is.

Kedves Ünneplők!

A Magyar Televízióban adások sora formálta az alkotók csapatát. A csapatot, amelyben ott dolgozott az erdélyi operatőr, a muravidéki szerkesztő, a felvidéki műsorvezető, a kárpátaljai riporter, a délvidéki jegyzetíró, az anyaországi rendező. Ha a műsorok címei, az elnevezések változtak is, a határon túli műsorkészítők stábja, a magyar csapat állandóságot jelentett, kovácsolta a szellemet, alakította a szakmaiságot.

Így lett alapelv, MTV-s ars poetica, hogy ne csak az eseményeket mutassuk be a nézőknek, hanem a hírek hátterét is. Mert az emberek nemcsak pusztán arra kíváncsiak, hogy kivel, mi, mikor, hol és hogyan történt, hanem arra is, hogy ami megtörtént, annak mi az oka, a mozgatórugója. Nekünk tehát a tények bemutatásával, a miértek tisztázásával kell felelnünk a kérdező polgároknak, határon innen és határon túl. A Magyar Televízió csak így lehet a válaszok televíziója. Egyszerre a tiszta magyar beszéd tévéje, és a tiszta beszéd magyar tévéje. 

Kedves Barátaim!

Köszönöm még egyszer, hogy eljöttek, eljöttetek ma erre a közös ünnepre! Gratulálok minden alkotónak! A követező 15 évre is sok erőt kívánok! Erőt ahhoz, hogy eleget tegyünk hivatásunkból fakadó kötelességünknek és küldetésünknek. Mutassuk meg mindenkinek a 15 milliós magyarság értékteremtő életét!
(BrandTrend)