Kategória: Aktuális.

A lassúságot az előadók a legkülönfélébb okokra vezették vissza. A már jól ismert érv mellett, miszerint a mobilmarketing veszélye, hogy a telefon tulajdonosának intim szférájába tolakszik be, ezért nagyon óvatosan, ügyesen kell céloznia, sokan hangoztatták az új kulcsfogalmat, a "cross media integration" -t, azaz az integrált kampányt is. "Ahhoz, hogy a mobil egy specifikus rétegeszközből a tömegmarketing eszközévé váljon, holisztikus szemléletmód szükséges" – fogalmazott Jo Wall, a világ összes sms-ének felét kezelő telekommunikációs cég, az Acision marketingmenedzsere. Mindez azt jelenti, hogy a mobilkampányt szervesen integrálni kell az egész kampányba, témájában, keretében, érzésében össze kell hangolni a tévés, online, és nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetésekkel. Példának az amerikai Megasztárt, az American Idolt hozta fel: "Itt, az sms-ben történő szavazással kezdődött az integráció útja, amin tovább kell mennünk" – mondta.

"Egyelőre azonban sem a hirdetőknek, sem az operátoroknak nincsen erre üzleti stratégiájuk. Amiről konkrét pénzügyi elképzeléseik vannak, azok eddig csupán az sms-kampányok, ezért most még korai lenne elvetni ezt az eszközt" – fogalmazott a mobilmarketing és mobilreklám technológiákkal foglalkozó Velti munkatársa, Menelaos Scouloudis. Szerinte a fellendülés titka, hogy a mobil banner, video, kereső, promóció és szavazás, kuponok és nyereményjátékok, mobil közösség és kereskedelem, valamint a mobil tartalmak és szolgáltatások alkotta komplexitást egyszerűvé és könnyűvé tegyék az ügyfelek számára, és a különböző cégek által végzett részfeladatokat összehangolják. Tehát megint: integráció.

Az előadók a szemléltetésre számos sikeres mobilkampány esettanulmányát mutattak be, amelyek közül a közönség kedvence kétségtelenül az olasz rágógumi-márka, az Air Action Vigorsol – az olaszországi Vodafone-nal együttműködésben futó – kampánya volt. A YouTube-on sikerrel futó film kapcsán a mobilfelhasználók különböző szellentés-hangokat tölthettek le a telefonjaikra, ami kifejezetten népszerű volt a célcsoport körében. A BBH ügynökség ráadásul a kampánnyal elnyerte 2007 legjobb mobilügynökségének címét is.

Annak ellenére, hogy még a nyugati piacokon sem következett be a nagy áttörés, a megjelentek közül többen is a fejlődő országokra hívták fel a figyelmet. A China Mobile előfizetőinek száma már tavaly áprilisban túllépte az Egyesült Államok népességszámát, és India mobilpiaca is rohamosan növekszik. Bár a penetráció itt még csak 25 százalék körüli, 250 millió előfizetésével az ázsiai ország utolérte az amerikai előfizetők számát, és havi 6-8 milliós növekedéssel a piac még további óriási potenciált rejt. Mint Khurram Hamid, a Procter & Gamble mobilmarketinggel foglalkozó vezetője elmondta, a nyugati társadalmakkal ellentétben, ahol a mobil egy kiegészítő eszköz, ezekben az országokban a mobil vezető szerepet tölt be, használóik ezen játszanak, ezen hallgatnak zenét, és ezen keresztül jutnak tartalomhoz. A szakember szerint a mobilhasználat harmadik kategóriájába tartozik például Kenya, Dél-Afrika vagy Pakisztán, ahol a mobil nem kevesebb, mint "hős": ez az emberek egyetlen kommunikációs eszköze, az egyetlen kapcsolattartási lehetőségük a külvilággal.

Miközben Afrikában száz lakosból kevesebb, mint négy használja az internetet, és egy százalék alatti a szélessávú internet-penetráció, hiszen akadálymentes áramellátással is csak a kontinens 5 százaléka rendelkezik, a 280 millió telefonelőfizetésnek 85 százaléka mobilos. Az előfizetések számának növekedési üteme az elmúlt öt évben évi majdnem 65 százalékos volt, szinte kétszerese az ázsiai piac növekedésének. "Dél-Afrikában még a lakcímek és az utcanevek is zavarosak, és a mobil az egyetlen eszköz, amin keresztül biztosan elérhetők az emberek. A direktmarketing több mint fele ezen a csatornán zajlik. Az internetezés nagy része is mobilinterneten történik, sokan nem is tudják, hogy most interneteznek. Számos klinika is van, amelyik így tartja a kapcsolatot a betegekkel, mobilon ad időpontot és emlékeztet a vizsgálatokra, és ez különösen fontos az AIDS elterjedtsége miatt" – szemléltette a helyzetet Joanne Scholtz a GroupM Interaction dél-afrikai képviselője. Azt, hogy a mobil óriási szerepet játszhat a fejlődő országok oktatási rendszerében is, az előadók India egyik piacvezető mobiloperátora, az Idea reklámszpotjával szemléltették.

Magyarországot a konferencián a Magyar Telekom (MT) szakembere, Vámos-Hegyi Attila, és az MT mobilmarketinggel foglalkozó leányvállalatától, az M Factorytől érkező Szabó Ákos képviselte.
(www.kreativ.hu)