Kategória: Aktuális.

A kedvezőtlen devizapiaci trendek negatívan hatottak az eredményekre is. Rögzített árfolyamon számítva az értékesítések 2,8%-kal növekedtek. 

Az EBIT változatlan maradt, 72 millió euró (0,3%-kal csökkent) változatlan 4,7%-os margin mellett.
  Ez az eredmény azoknak a lépéseknek köszönhető, melyek hatékonyan kiküszöbölték a deviza árfolyamból és az emelkedő alapanyag és disztribúciós költségekből adódó margin-eróziós hatásokat. A csoport folytatta a gyártási kapacitás áthelyezését Kelet-Európába, annak érdekében hogy javítsák a minőséget és optimalizálják az adminisztrációs költségeket.

Rögzített árfolyamon számítva a nyereségesség 52%-os rekord méretű növekedést mutatott, 6,9%-os EBIT margin mellett.

A rendkívüli eredményeket és költségeket tartalmazó eredmény nagyságrendileg 17 millió euró volt. Ez elsősorban annak a gyártási koncepciónak volt köszönhető, melyben az Egyesült Királyságbéli Peterborough-i gyár bezárása is szerepelt.
A rendkívül eredmények és költségek nélküli EBIT 1,9%-kal növekedett.
A csoport nettó pénzügyi eredménye változatlanul 34 millió euró, 2,2 %-os változatlan margin mellett. Ebben – a 2007-es év hasonló időszakához hasonlítva – a megnövekedett jövedelemadó és kiadások aránya tükröződik a bevételekhez képest.
A nettó pénzügy adósságállomány az első félévben elérte az 592 millió eurót. (Az üzletmenet szezonális jellege miatt a 2007 első féléves 566 millió euróhoz képest 4,7 %-os növekedés, a 2007 december 31-i állapothoz képest 78,9 %-os növekedés volt tapasztalható.)

„Nagyon elégedett vagyok az elért eredménnyel, főként egy olyan időszakban, amelyet az erős verseny és az árfolyamok, valamint az alapanyagárak jelentős ingadozása jellemez” – nyilatkozta Vittorio Merloni, a cég elnöke.
„Az év első felében a cég learatta az új termékek bevezetéséből, valamint a minőség, a hatékonyság és a költségkontroll állandó növelésére irányuló erőfeszítéseinkből adódó eredményeket, melyek jelentősen megnövelték a rögzített árfolyamon számított EBIT mértékét. Magabiztosan nézünk a jövőbe. Ha a nyugati piacok a második félévben is nem mutatnak túl bíztató tendenciákat, ha az árfolyamok alakulása kedvezőtlenek lesznek és ha felül kell vizsgálnunk bizonyos beszállítói szerződéseket, akkor a csoport második féléves és egész éves eredménye talán enyhén csökkeni fog” – mondta
Marco Milani vezérigazgató.

A 2008-as teljes évre a cég az értékesítések 3 %-os, az EBIT 10 % és 20 % közötti csökkenésével számol 2007 évhez viszonyítva. Rögzített árfolyamon a bevételek 1 %-os növekedésével és az EBIT 10 % és 20 % között növekedését várják.
(BrandTrend)