Kategória: Aktuális.

A technikai fejlődés kihívásaira válaszolva a Magyar Televízió augusztus 1-jén az ORTT 2008. június 4-ei határozata alapján megkezdi az m2-n digitális (benne HD) jelek továbbítását, s leállítja az analóg műholdas sugárzást.

Ezzel egy időben az m1 csatornán is megkezdi a nagyfelbontású jelek továbbítását az MTV. Ezek az adások azonban csak közvetlen kábeltévés vagy előfizetéses műholdas csatlakozással vehetők, a DVB-T platform novemberi indulásáig. Az intézmény több kábeltársasággal megállapodott az együttműködés feltételeiről. Az analóg (SD) adás változatlan formában és helyen mindenütt megmarad, a digitális (HD) jelet pedig azoknak a szolgáltatóknak továbbítja a közszolgálati televízió, amelyeknek már van digitális előfizetői csomagjuk – pl. a UPC kábeltévé, a T-Kábel, Antenna Digital, Hello HD – , s betették program-csomagjukba a HD-jelet.

A HD tartalmak tervezett ütemezése

A Nyári Olimpiai Játékok alatt kísérleti adásként Budapesten és környékén sugározzák mindkét csatorna HD változatát, amely egy DVB-T HD (MPEG-4) set-top box segítségével, tetőantennával vagy szobaantennával fogható majd – ingyenesen.

A Magyar Televízió a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok után is fenntartja a HD adásokat, de átmenetileg csökkentett HD műsoraránnyal. Elsősorban külföldi filmeket, sorozatokat, egyes saját gyártású vagy koprodukcióban készülő hazai műsorokat, itthoni beszállítók által gyártott produkciókat és külföldi élő közvetítéseket (Bajnokok Ligája, sportesemények, kulturális események) tervez HD-ban továbbítani a köztelevízió. A többi műsorszám upconverter segítségével (mely HD megjelenítőn jobb minőséget jelent, mint az eddigi SD jel) kerül adásba.

Az m1 továbbítása a jövőben

Novembertől az Antenna Hungária digitális földfelszíni hálózatán mind az m1, mind az m2 HD-változata elérhető lesz az ország területének 59 százalékán.

A lakossági (egyéni, közvetlen) földfelszíni vételhez minden mostani televízió továbbra is használható majd, de ahhoz egy MPEG-4 HD rendszerű digitális set-top box szükséges. Azok a nézők, akik hagyományos analóg módon, kábeltelevíziós vagy IPTV (szolgáltatói) hálózaton keresztül nézik az MTV műsorát, azoknak a mostani formában történő vételhez nem kell semmit tenniük. Számukra az átállást – amennyiben szükséges – elvégzik a szolgáltatók. Az analóg kábeltévét nézők ezután is a megszokott módon élvezhetik a műsort, de a digitális (SD) szolgáltatást előfizetőknek néhány szolgáltatónál már lehetőségük lesz az új formátum (16:9) vételére is.

A Magyar Televízió azt szeretné, ha a kábeltévé és az IPTV hálózatokon keresztül a HD adás is eljutna a nézőkhöz, de induláskor ez csak bizonyos szolgáltatóknál érhető el. A díjszabást ebben az esetben a szolgáltatók határozzák meg és a szükséges HD set-top box-ok biztosítása is az ő feladatuk. (A HD megjelenítéshez a HD Ready vagy Full HD televízió itt is elengedhetetlen.)

Az MTV természetesen tovább keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel biztosítható az m1 új „formáinak” a lehető legszélesebb körben történő terjesztése. Amennyiben ezeknek törvényi, pénzügyi feltételei megteremtődnek, azok megvalósítását is elindítják.

Háttér, előzmény

– Európában a műholdas továbbításban az analógról a digitálisra történő átállás elért az utolsó fázisához, megkezdődött a HD sugárzás is, jelenleg több mint 120 HD műsort sugároznak.
– Az újonnan megvásárolható megjelenítők (hagyományos/plazma/LCD tv-k) képaránya 16:9 lett, mérete megnövekedett az eddigi képcsöves tévékhez képest.
– A nagyobb nemzetközi (sport, kulturális stb.) események közvetítési formátuma „minimum” SD/16:9, de mára inkább HD lett.
– A kábeltelevíziózásban is elkezdődött az analógról a digitálisra való átállás, és ez már a HD továbbítást is tartalmazza.
– Az IPTV (mely „eleve” digitális) terjedőben van, ez is lehetővé teszi a HD terjesztést.
– A DVB-T (vagyis a digitális földfelszíni sugárzás) is elindul novemberben az ország területének 59%-án. Az m1 és m2 műsorokat HD-ben továbbítják.
– Az új (bérelt) székház-projekt lehetővé teszi, hogy 2009 közepétől az m1 és az m2 programja is HD technológiával készüljön. Ez szükségessé teszi, hogy az MTV műsorait HD formátumban is eljuttassa a lakossághoz, az egyéni vétellel rendelkezőkhöz, valamint a kábeltévé (CATV) és IPTV szolgáltatókhoz (fejállomásokhoz).
(BrandTrend)