Kategória: Aktuális.

Az AMTSO vezetőségének tagjai: Jaimee King, Andreas Marx, Andrew Lee, Igor Muttik, Karel Obluk, Szappanos Gábor, Stuart Taylor, Matthew Williamson, Righard Zwienenberg. Az irányítótestület tagjai az IT-biztonsági szakma vezető fejlesztőit és független szervezeteit képviselik.

Az AMTSO-ról
A szervezetet azzal a céllal alapították, hogy segítse a vírusellenes eszközök tesztelésének objektivitását, a vizsgálatok minőségének és az értékelés pontosságának javítását. Az AMTSO alapító okirata szerint az intézmény céljai:
– olyan fórumként kell szolgálnia, mely teret ad a kártevőellenes termékekről és az azokkal összefüggő kérdésekről folytatott párbeszédnek;
– objektív szabványokat dolgoz ki és publikál, emellett ajánlásokat tesz a kártevőellenes- és azokkal összefüggő termékek helyes felhasználására;
– a vírusellenes és más biztonsági termékek tesztelésével kapcsolatban felvilágosító tevékenységet végez a biztonságtudat javítása érdekében;
– olyan eszközöket és erőforrásokat tesz elérhetővé, melyek segítik a szabványos teszteljárások kidolgozását és alkalmazását;
– elemzéseket és ismertetőket hoz nyilvánosságra a kártevőellenes megoldások és más biztonsági termékek tesztelésének aktuális helyzetéről, valamint a területre vonatkozó jövőbeni elképzelésekről.

Az AMTSO-t 40 számítógépes biztonsággal, illetve kártevőellenes termékek értékelésével foglalkozó személy és intézmény alapította. A szervezet alapításának fő mozgatórugója az a teljes iparági szegmensben érezhető aggodalom volt, mely szerint növekszik a károkozók elleni termékeket fejlesztők tevékenysége körül a félreértések száma, emellett egyre nehezebben tekinthetők át, sőt sokak szerint idejét múltak azok az eljárások, melyeket a biztonsági megoldások tesztelése és értékelése során a különböző szervezetek használnak.

Mivel a kártevőellenes termékek egyre komplikáltabbak, ezért napról napra nehezebb a hatékonyságuk helyes megítélése. Ennek eredményeként a sajtóban és más fórumokon olyan termékismertetők jelennek meg, melyek pontatlanok, félrevezetőek vagy hiányosak. Az AMTSO ennek tudatában, és az általános igények ismeretében az értékelő módszerek objektivitására, minőségére és pontosságára koncentrál, emellett olyan általánosan alkalmazandó szabványok és ajánlások kidolgozására és elfogadtatására törekszik, melyekkel egységesíthető a kártevőellenes eszközök tesztelése.

Az AMTSO tagja lehet minden olyan iparági kutató, elemző, tesztelő és fejlesztő egyén vagy intézmény, aki/amely egyetért a szervezet célkitűzéseivel. Az AMTSO-t jelenleg a következő biztonsági fejlesztők és tesztintézmények támogatják: ALWIL Software, AV-Comparatives, AVG Technologies, AVIRA, AV-TEST.org, Bit9, Bitdefender, ESET, F-Secure, G-Data, Hispasec, IBM, Kaspersky Lab, McAfee, Microsoft, Norman, Panda, PC Tools, Sana Security, Secure Computing, Sophos, Symantec, Trend Micro, Virus Bulletin, VirusBuster.

Szappanos Gáborról
Szappanos Gábor 1995 óta foglalkozik számítógépes vírusokkal, illetve víruskereső és -eltávolító programok írásával. Ez a hobbija akkor vált egyszersmind főállású foglalkozássá, amikor 2001-ben a VirusBuster Kft-nél kezdett dolgozni. Elsődleges érdeklődési területei a Windows-, szkript- és makrovírusok, illetve a futtatható állományokat betömörítő programok (exe-packerek).

Szappanos Gábor szó szerint együtt él a számítógépes vírusokkal, hiszen 2002 óta a vállalat víruslaborjának vezetője. Csapatával együtt idejük tetemes részét azzal töltik, hogy a számítógépes kártevők felépítését és viselkedését, a mindennapi felhasználókra gyakorolt hatásaikat és az ellenük való védekezés lehetséges módozatait vizsgálják.

Szappanos Gábor véleménye az AMTSO jelentőségéről:

"Az elmúlt évek során komoly változáson ment át a vírusellenes termékekkel és azok használatával kapcsolatos felhasználói felfogás és viselkedés. Régebben a védelem első vonalának a vírusellenes eszközök kézzel elindított keresőit tekintették, mára a kézi keresés – noha még mindig fontos szerepet tölt be a védekezésben – veszített a jelentőségéből. A felhasználók biztonságának fokozásában jelenleg a hozzáférések felügyelete és a többrétegű védelmi megoldások játsszák a vezető szerepet. Ugyanez a paradigmaváltás nem tükröződik a vírusellenes eszközök értékelésének módszerein. Fő feladatunk az, hogy a károkozó-ellenes teszteket összehangoljuk a mai igényekkel és a mindennapi gyakorlattal.
(BrandTrend)