Kategória: Aktuális.

Budapesten választanak új elnököt és alelnököt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) aktív tagjai. A július 3-án és 4-én tartott közgyűlésen emellett megtárgyalják a szervezet folyamatban lévő szakmai és gazdasági ügyeit is. Itt születhet döntés új európai televíziós produkciókról is. Az eseményre az EBU aktív és társult tagjai mellett a magyar fővárosba érkeznek a legnagyobb műsorszolgáltató szövetségek képviselői Ausztráliából, az Egyesült Államokból, az arab és távol-keleti országokból.

Az 1950-ben alapított EBU (Eurovision Broadcasting Union) a világ legnagyobb televíziós és rádiós szervezete. A magyar nézők általában az olyan nagyszabású szórakoztató szuperprodukciók kapcsán találkozhatnak a nevével, mint a Játék Határok Nélkül, vagy az Eurovíziós Dalverseny, de például az Olimpia is az EBU-tagságnak köszönhetően jut el a hazai tévénézőkhöz.

Ötvenhat európai, közel-keleti és észak-afrikai állam 75 közmédiuma tejes jogú tagként, további 45 társult tagként vesz részt az unió munkájában. A Magyar Televízió 1993 óta tagja az EBU-nak, a 2008-as EBU Közgyűlés szervezési jogát 2005 szeptemberében nyerte el az MTV.

A műsoraival potenciálisan egymilliárd tévénézőt és rádióhallgatót elérő, évente 70 milliárd forintból gazdálkodó szövetség tavaly decemberben új irányító testületébe választotta a Magyar Televízió akkori elnökét, Rudi Zoltánt. A működését ez év januárjában megkezdő Executive Board létrehozását az EBU szervezeti reformjának részeként határozták el. A tizenegy tagú vezetőség feladata, hogy a digitalizáció követelményeinek megfelelően megújítsa a több mint ötvenéves múltra visszatekintő szövetség működését.

Az MTV képviselteti magát az EBU bizottságaiban és munkacsoportjaiban is. 2007-ben lett Sipos Pál kulturális főszerkesztő a Televízió Bizottság, Vígh Zoltán pedig az újonnan alakult Hír Bizottság tagja.
(BrandTrend)