Kategória: Aktuális.

„Az egyet vesz – ötöt kap elve érvényesült, hiszen minden televízió hozzájutott a kollégák által készített filmekhez” – mondta el az ünnepélyes díjátadón Cselényi László, a Duna Televízió elnöke, aki egyben a 2007 októberében megrendezett szíriai televíziós konferencia ötletgazdája és a fesztivál igazgatója.

A „Több, mint tolerancia” címet viselő fesztivál elsősorban a kultúrák közötti kommunikáció, a közeledés és a tolerancia témájával foglalkozott. A rendezvénysorozatra a Duna Tévé partner-televíziói (az azerbajdzsáni, a szír, a szlovén a vajdasági, a bukaresti román közszolgálati tv, valamint a román televízió kolozsvári stúdiójának munkatársai) kaptak meghívást. A részvételi feltételek között egy film elkészítése szerepelt: azt a sokrétű, ősi világot, ami Szíriát jelenti, a meghívott stábok mindegyike saját látásmódja alapján dolgozta fel.

Az októberben készült filmek díjazására most került sor, hiszen előzőleg a fesztiválon résztvevő televíziók mindegyike külön-külön értékelte a műveket, majd összesítették az eredményeket. A díjátadó helyszíne ugyanolyan különleges volt, mint a fesztivál maga: a Dunán ringatózó elegáns Spoon étterem-hajó orientális klubjában izgatottan vártak a stábok. Végül elérkezett a nagy pillanat: nyilvánosságra hozták az eredményeket. A színvonalas filmek készítőinek mindegyike különleges díjban részesült, ám a kiemelt jutalmat három stáb kapta meg. A második helyezést a Vajdasági Televízió filmje, A keresztesektől a gránátalmáig (szerk. Buda Hajnalka) érte el. Az első díj hatalmas meglepetést okozott: mint kiderült, a televíziók azonos pontszámmal díjazták a Duna Tévé Viszlát, Szíria! című munkáját (szerk. Ámon Betti) és a Román Televízió Kolozsvári Stúdiója által készített filmet, az Üdv neked, Szíriát (szerk. Mihaela Ilea és Sebesi Karen Attila). A Duna Televízió elnöke a barátság kifejezéseképpen egy különdíjat is átnyújtott: Noureddin Assani arab szaktanácsadó – aki 17 év után végre magyar állampolgár lett – részesült ebben a kitüntetésben. Ezután az érintett nemzetek nagykövetségeinek és kulturális intézményeinek vezetői átnyújtották diplomáciai különdíjaikat is az általuk kiemelt filmek készítőinek.

A díjeső okozta örömet és izgalmat a különleges műsorszámokkal tűzdelt program által sikerült levezetni. A jeles vendégeket, a résztvevő országok televízióinak képviselőit, a magyarországi nagyköveteket, kulturális attasékat és a sajtó képviselőit a Szíriában tavaly ősszel zenés filmet forgatott Sebestyén Márta világhírű énekművész, valamint zenésztársainak: Bolya Mátyás és Szokolay Dongó Balázs előadása, és Tóth Katinka Anna, a tavalyi balatonfüredi Anna Bál szépének hastánca szórakoztatták. És hogy teljes legyen az élmény: a résztvevőket igazi szír gasztronómiai különlegességekkel kényeztették.
(BrandTrend)