Kategória: Aktuális.

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a Ringier a legjobb sajtófotók versenyét. 9 ország 74 fotóriportere indult a megmérettetésen. Az első helyezett Jan Šibík, a cseh Reflex magazin munkatársa, akinek képei már számos díjat nyertek szülőhazájában. A nyertes fotó egy kambodzsai szeméttelepen dolgozó gyerekek hétköznapját ábrázolja. "Ez a kép egy 12 részes sorozathoz tartozik", –  mondja Šibík. "A gyerekek szeméttelepen végzett munkája mélyen meghatott. Nemcsak itt dolgoznak, hanem itt is élnek a családjukkal és évszakról évszakra reggeltől estig az tölti ki a mindennapjaikat, hogy átfésülik a szemetet az újrahasznosítható műanyag, papír és üveg hulladék reményében."

1._Jan_Sibik440

A magyar fotóriporter Kurucz Árpád a második helyezett, az "Erdőtűz Görögországban" című képével. "Ez a kép sokfajta érzelmet és gondolatot indít el az emberben", -magyarázza Kurucz. "Rávilágít, hogy az élet gyakran csak egy hajszálon múlik és sok esetben más emberek jelentik a túlélés kulcsát." Kurucz a magyar Népszabadság munkatársa.

2._Arpad_Kurucz440

Csakúgy ahogy a harmadik helyezett Móricz Simon is, akinek "Vihar után a budapesti Sziget Fesztiválon" képét díjazta a zsűri. A 27 éves Móricz Simon már a tavalyi Ringier Photo Award-on is sikeresen szerepelt, akkor is a harmadik helyezettnek járó díjat vihette haza. "Ez a kép számomra nem csak a magyar Sziget Fesztivált, hanem a helyszíntől függetlenül a fesztiválhangulatot fejezi ki, amelyben az ember, ha csak egy napra is, de úgy érzi szabad." – mondta Móricz a díjnyertes képéről.

3._Simon_Moricz440

A Ringier Photo Award csak azokat a fotókat díjazza, amelyek 2007-ben valamely Ringier által kiadott lapban megjelentek. Ahogy az előző években is egy 19 tagból álló, független nemzetközi zsűri díjazta a nevezett alkotásokat. A bizottság főszerkesztőkből, művészeti vezetőkből és fotórovat vezetőkből állt. Thomas Seelig, a zsűri elnöke és a Winterthur – i Fotómúzeum kurátora elmondta: "A három győztes munka folytatja a sajtófotók kiváló hagyományát és ki tud tűnni a mai felgyorsult idő információhalmazából."

Kiosztották a Ringier Media Awardot is, mellyel Markus C. Hureket, a német politikai magazin, a Cicero munkatársát és Simonetta Carattit az olasz nyelvű, dél-svájci il caffè della Domenica újságíróját tüntették ki. Mindketten a hosszú évek óta magas színvonalú, lelkiismeretes munkájukért kapták a díjat, a reflektorfényt nélkülöző háttérmunkájukért, mellyel sikeressé tették lapjukat.
(BrandTrend)