Kategória: Aktuális.

Június 10-én, kedden egyeztető megbeszélések kezdődnek a tervezett csoportos létszámcsökkentésről a Magyar Televízió vezetői és az Üzemi Tanács képviselői között – közölte Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás igazgató. Indoklásul elmondta, hogy az MTV ősztől karcsúsítja műsorstruktúráját, és ahogyan eddig, úgy ezután is a mindenkori adásrendhez igazítja a vállalat dolgozóinak a számát. Az MTV jövőre a bérelt új óbudai gyártóbázisba költözik, és az áttelepülés időszakában kevesebb belső gyártású produkció készülhet. A létszám mérséklését az is szükségessé teszi, hogy a kiadásokat, köztük a bérköltséget a reálisan várható bevételekhez kell igazítani.

A Magyar Televízió menedzsmentje konstruktív légkörű egyeztetésekre számít. Móriczné Zvornik Csilla humenerőforrás igazgató hangsúlyozta, hogy „szem előtt tartjuk mind a vállalat, mind az elbocsátandók érdekeit. A megoldások keresése, a kompromisszumok megtalálása közös feladatunk az Üzemi Tanáccsal”.
Medveczky Balázs ügyvezető alelnök hozzátette, hogy „egyensúlyban kell tartani az MTV büdzséjét. A létszámleépítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodását az elmúlt 3 évben konszolidált Magyar Televízió csökkentse bérkiadásait. Nem engedhető meg, hogy olyan munkatársak legyenek állományban, akiknek nem lehet folyamatosan munkát adni, miközben a minőségi közszolgálati műsorok készítése mellett a műszaki fejlesztés az idei legfontosabb feladatunk.”
Kapuvári Gábor, az MTV Üzemi Tanácsának elnöke kijelentette: „szeretnénk, ha a június 10-én kezdődő konzultáció-sorozaton előbb meghatároznánk a hosszú távú célokat, feladatokat, majd azokhoz rendelnénk a munkaerőt, a távozóknak pedig a legjobb feltételeket akarjuk kialkudni.”

A tárgyalópartnerek elfogadták, hogy az egyeztetések befejezésig nem nyilatkoznak.

A Magyar Televízió egyébként már tavaly december 27-én tájékoztata mind az Üzemi Tanácsot, mind pedig a Fővárosi Munkaügyi Központot arról, hogy összesen 250 munkatárs foglalkoztatását tervezi megszüntetni 2008-ban. Az Üzemi Tanácsot idén január 21-én pedig arról is értesítette az MTV elnöke, hogy a konzultációkat azután kezdik meg, ha az MTV Közalapítvány Kuratóriuma elfogadja a cég idei üzleti tervét. A tulajdonosi testület február 12-én hagyta jóvá a dokumentumot, amely szerint év végéig 250 munkatárssal kevesebben dolgoznak majd, miközben az MTV költségvetési támogatásának összege előreláthatóan évekig a 2007-es szinten marad.

Az MTV az idén már 60 dolgozója határozott idejű munkaszerződését nem hosszabbította meg május 31-étől. További, csaknem 250 dolgozóval három hónapra, augusztus 31-éig kötött újabb határozott idejű szerződést a munkáltató. Esetükben a közvetlen munkahelyi vezető kompetenciája, hogy kezdeményezi-e majd a szerződés újrakötését, illetve meghosszabbítását augusztusban.
(BrandTrend)