Kategória: Aktuális.

Kartell végezte a hőközpontok felújítását?

Három építőipari vállalkozásnál tartott előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A gyanú szerint a vállalkozások a Főtáv Zrt. által kiírt hőközpont felújítási pályázatok elnyerése érdekében beszéltek össze.
A GVH 2008 május 27-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az Ekta Épületgépészeti Építőipari Szerelő és Szolgáltató Kft., a Mertik Szolgáltató Kft., valamint az Onix Épületgépészeti, Építőipari Szerelő és Szolgáltató Kft. székhelyén.
A rendelkezésére álló adatok szerint a három vállalkozás a Fővárosi Távhőszolgáltató Zrt. által 2007-ben a „Hőközpont helyreállítási, általános javítási és hibaelhárítási munkák” tárgykörben kiírt pályázaton feltehetően előzetesen meghatározták egymás között, hogy a hat külön részre osztott pályázatot melyikük nyeri meg, és ennek megfelelően nyújtották be részajánlataikat. Végül mindegyikük az adott részpályázatot nyerte meg.
A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Új tulajdonosa van a Debreceni Hús Zrt-nek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy Penta Investments Limited irányítást szerezzen a Debreceni Hús Zrt. felett.
A Debreceni Hús Zrt. és az általa irányított vállalkozások meghatározó tevékenysége a sertés feldolgozás. Részesedésük a hazai sertéshúsforgalomból 5, a húskészítményekből 10 százalék körüli. A Penta Investments Limited által irányított vállalkozás csoport Európa számos országában van jelen, magyarországi tagja a csoportnak nincs. Külföldön honos tagjai nyomtatókat, repülőgépeket, férfi ruházati termékeket, ruházati anyagokat, alumínium elemeket, sertéshúst és húskészítményeket értékesítenek Magyarországon. Utóbbi termékkör esetén piaci részesedésük nem éri el az egy százalékot.
A két vállalkozáscsoport ezév februárjában kötött szerződést a Debreceni Hús Zrt. részvényei 99,98 százalékának adásvételéről. A szerződsében a felek vállalták, hogy a tranzakció lezárását megelőzően a Kaposvári Hús Zrt. kikerül a Debreceni Hús Zrt. irányítása alól.
Miután a GVH megállapította, hogy a sertéshús- és húskészítmények piacán az érintett vállalkozás csoportok együttes részesedése nem éri el a kritikus mértéket, az összefonódást engedélyezte.

Terjeszkedhet az MKB-Euroleasing csoport

Az MKB-Euroleasing-csoport által irányított Autó Triplex Kft. megvásárolhatja a Reagroup Kft. személygépkocsi-forgalmazási és javítási üzletágát – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Az Autó Triplex Kft.az MKB Euroleasing csoporthoz tartozó vállalkozás. A csoporthoz tartozó magyarországi vállalkozások a gépjármű értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatások különböző területein tevékenykednek (gépjármű kereskedelem, gépjármű finanszírozás, autópark-kezelés, biztosítás-közvetítés). A csoport Fiat, Mazda, Ford, Citroen, Honda, Sangyong, Hyundai és Kia márkájú személygépkocsikat, valamint azok gyári alkatrészeit forgalmazza, továbbá ezen márkák jellemzően garanciális javítását végzi. Összesen 20 telephellyel rendelkezik, melyek közül 8 Budapesten és annak közvetlen közelében van.
Az ügylet másik szereplője a Regroup Kft. személygépkocsi-forgalmazási és javítási üzletága Renault és Dacia márkájú személygépkocsikat, valamint azok gyári alkatrészeit forgalmazza, továbbá végzi elsősorban garanciális javításukat.
A két érintett 2008 január 8-án kötött vagyonátruházási megállapodást. Ennek köszönhetően az Autó Triplex Kft. megszerezte a Reagroup Kft. személygépkocsi forgalmazási és javítási üzletágához tartozó három budapesti és a budakalászi telephelyén lévő, a tevékenység végzéséhez szükséges vagyontárgyakat és raktárkészletet; valamint az üzletág ügyfeleit, az ügyfelekről vezetett elektronikus nyilvántartást és statisztikákat. A GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon. Mivel az ügyben érintett vállalkozás csoportok együttes részesedése egyetlen piacon sem éri el a kritikusnak tartott 20 százalékot, a versenyhatóság engedélyezte az összefonódást.
(BrandTrend)