Kategória: Aktuális.

„Lett fióktelepünk megnyitása lehetővé teszi, hogy a magyar ügyfeleink hiteles és naprakész információt kapjanak lett és baltik cégekről, valamint biztosítási védelem alá helyezzék baltik exportjukat. A helyszíni jelenlétünk ügyfeleink számára komoly előnyt biztosít baltik export kockázataik lefedésében” – nyilatkozta Dercze Zoltán a Coface Hungary országigazgatója a világ vezető export-hitelbiztosító cég legújabb terjeszkedési lépéséről.

Évek óta folyamatosan magyar aktívum jellemzi a magyar-lett kereskedelmi mérleget. A gazdaság világméretű lassulása a 2007-es növekedés idei gyengülésében is érezhető, de Lettország gazdasági növekedése jelentősen meghaladhatja az EU átlagot. Az EU csatlakozása óta, Lettország erős és jelentős növekedést mutat. A Coface által készített kockázat besorolási listán Lettország a 2007. márciusi leminősítést követőn az „A3” besorolásba került az A1-A4 befektetési hajlandóságot mutató besoroláson Az ország üzleti környezet kockázatát tekintve kielégítő. Ami a fizetési morált illeti, a baltik országok az elmúlt években javuló fizetési hajlandóságot mutatott és jelenleg a közép-kelet európai régió országai felett áll.

"A Coface globális hálózatának töretlen fejlődése és az új termékek, valamint szolgáltatások bevezetése révén folyamatosan emelhetjük munkánk színvonalát, ami nagyobb biztonságot nyújt ügyfeleinknek számára az új piacokon is. A lett fióktelep egy újabb lépés ebbe az irányba” – tette hozzá Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója.

A Coface nem az államadóságot minősíti, hanem az országban működő cégek fizetőképességét – így nem összetévesztendő S&P, Moody’s, Fitch és egyéb minősítésekkel.

"Figyelembe véve, hogy a magyar gazdaság – egy pár ismert kivételtől eltekintve – idáig nem jeleskedett abban, hogy a szomszédos, még akkoriban nem EU tag országokban erőteljesen piacra lépjen, itt látom az idejét annak, hogy ezt a lemaradásunkat pótoljuk.
Az exportpiacok nyújtotta lehetőségek eredményes kiaknázása érdekében fontos lenne, hogy a hazai vállalatok bátran merjenek kereskedni a távolabbi régiókban is. Természetesen ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a cégek tisztában legyenek az adott célpiacok fizetési szokásaival, valamint az egyes kereskedelmi partnerek pénzügyi helyzetével" – hívja fel a figyelmet Dercze Zoltán a Coface Hungary országigazgatója.

Itthon a kockázatok növekedésével kell számolnunk. A hazai gazdasági helyzet romlását mutatja, hogy még mindig nagyon sok felszámolás és végelszámolás indul évente, sokkal több, mint bármely európai országban. Idén a cégek 3,9 százaléka léphet a megszűnés útjára. A helyzet annál is inkább aggasztóbb, mert tapasztalataink szerint a Magyarországon működő cégek többsége még a legelemibb lépéseket sem teszi meg annak érdekében, hogy csökkentse a kinnlevőségeivel kapcsolatos kockázatokat, pedig mint Dercze említette egy kereskedelmi ügylet sikerét nagyban befolyásolja a vevő hitelképességéről szerzett előzetes, pontos, információ.
(BrandTrend)