Kategória: Aktuális.

Több országba, köztük az Egyesült Államokba és Németországba szállítottak volna belőle a közeli jövőben. Végül azonban sehol sem adtak el a hamisított étolajból Olaszországon kívül. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül még nem kaptak értesítést az ügyről. 

A hamisított olajat tartalmazó palackokon nem létező cégek neve volt feltüntetve előállítóként, és hamisak voltak az eladott tételek kereskedelmi és szállítási dokumentumai is. A bűnszövetkezet vezetői a Foggia tartománybeli Cerignola lakosai közül kerültek ki.
 
2006 októberében kezdődött a vizsgálat ebben az ügyben, amikor számos torinói fogyasztó tett panaszt a helyi hatóságoknál az általuk vásárolt "olívaolaj" minősége miatt.
 
Április elején a L’Espresso című olasz hetilap tárta a nyilvánosság elé, hogy 70 millió liter pancsolt bort állítottak elő és értékesítettek az olasz piacon egyes olasz pincészetek. E roppant mennyiségű bor nagy része az egészségre súlyosan veszélyes anyagokat is tartalmazott.
 
Kevéssel korábban, március végén a rákkeltő dioxinnal szennyezett mozzarella ügyétől volt hangos az olasz és az európai tömegtájékoztatás. Az olasz hatóságok mindegyik esetben azt állították, hogy a hamisított, illetve szennyezett élelmiszer nem került más országok piacaira. 
(MTI)