Kategória: Aktuális.

A Computerworld és a Figyelő informatikai vezetők és döntéshozók számára szervezett eseményén többek között arról is szó esett, hogy növekednek a CIO-kra háruló stratégiai, döntéshozói és költségvetési feladatok, ezért a jövőben egyre több multifunkciós, többirányú szaktudással rendelkező informatikai vezetőre van szükség.

A kétnapos rendezvényen a szakma szinte teljes létszámban képviseltette magát, de a több mint 250 résztvevő között a vállalati informatikai vezetők mellett az IT infrastruktúra, az államigazgatás és a tanácsadás területéről is sokan érkeztek.

Már a megnyitóbeszédek egyikében örömhírt hozott az informatikai szakmának Kajzinger Ervin, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakmai főtanácsosa. Mint elmondta, jövő héten ülnek tárgyalóasztalhoz a minisztériumban az IT szakma és a kormányzat képviselői, hogy egyeztessenek az internetszolgáltatókat hátrányosan érintő kulturális járulék kiterjesztéséről. Kajzinger Ervin határozottan kiállt az informatikus társadalom mellett. Mint fogalmazott, a GKM-nek nem elsődleges célja, hogy járulékokat szedjen be az IT szektorból, hanem, hogy megteremtse és segítse annak versenyképességét.

Takács Tibor, a Vezető Informatikusok Szövetségének (VISZ) elnöke kitért a pénteken várható közlekedési sztrájkra is. "Az informatikai vezetők számára is tanulsággal szolgálnak ezek a napok. Mivel sok dolgozó nem tud időben beérni munkahelyére, ismét felértékelődik a távoli elérés szerepe, a távmunka fontossága," – emelte ki. Ugyanakkor az informatikai vezetőknek egyben kihívást jelent, hogy napok, vagy akár órák alatt is reagáljanak az efféle gyorsan változó helyzetekre, tette hozzá Takács Tibor.

A konferencia fókuszában az informatikai vezető (chief executive officer – CIO) szerepének átalakulása, az őt érő kihívások állnak. "A változás globálisan is megfigyelhető, egyre inkább stratégiai, döntéshozói, költségvetési feladatok hárulnak a CIO-kra, és megszűnnek csupán az infrastruktúra felelőseinek lenni" – mondta Ray Schmidt, a nemzetközi CIO Executive Council vendégelőadója, majd a konferencián kerekasztal-beszélgetések során az is elhangzott, hogy ehhez Magyarországon is egyre inkább multifunkciós, többirányú szaktudással rendelkező informatikai vezetőkre van szükség.

A Hewlett-Packard Magyarország vezérigazgató-helyettese, Czinege László elsősorban a környezetvédelem fontosságát emelte ki. Mint mondta, a Zöld IT gondolatának ki kell lépnie a marketing szlogenek mögül. Kevesebbet fogyasztó szervertermekre, PC-kre és notebookokra van szükség.

Drajkó László, a Microsoft első számú vezetője a gazdag felhasználói élmény fontossága mellett az összekapcsolhatóságot, a rengeteg energia megtakarítást jelentő szerver virtualizációt valamint a szoftverek és szolgáltatások nyíltabbá válását hangsúlyozta.
(BrandTrend)