Kategória: Aktuális.

Az Oktatási Hivatal gondozásában megjelentetett hivatalos kiegészítésben helyet kap minden, ami a Tájékoztatóból kimaradt: új képzések, jelentkezési lehetőségek, valamint egyes esetekben a megjelent adatok módosítása, kiegészítése. A kiegészítés megjelenik az Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ (www.felvi.hu), az Oktatási Hivatal (www.oh.gov.hu) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium (www.okm.gov.hu) honlapján. A felvi.hu-n a közzététellel egyidőben a hivatalos kiegészítésnek megfelelően frissültek a meghirdetéseket tartalmazó adatbázisok is.

A 2008. február 15-éig – illetve mesterképzésben legkésőbb március 15-ig – benyújtandó felvételi jelentkezésnél a Tájékoztatót és ezt a Kiegészítést együtt kell figyelembe venni.

Az egyházi felsőoktatási intézmények hitéleti képzéseire nem ezek a határidők vonatkoznak, illetve azokra nem a központilag kiadott jelentkezési lapon kell jelentkezni. Minden érdeklődő nézze meg az adott intézmény fejezetében leírtakat, és annak megfelelően járjon el.

Több tucat új mesterképzés

A Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008. szeptemberben induló képzések című kiadvány kéziratának lezárását követően engedélyezett alapképzési és mesterképzési szakokat, valamint felsőfokú szakképzéseket hirdetik meg az intézmények a Tájékoztató kiegészítésében, többnyire államilag támogatott és költségtérítéses képzésben is.

Különösen a mesterképzésre jelentkezők választási lehetősége bővül: közel hetven új meghirdetés közül választhatnak az oklevéllel már rendelkezők – ezek fele a tanár szak szakirányait takarja. Utóbbiakról tudni kell, hogy ebben az évben kizárólag újabb oklevél megszerzésére irányuló tanári mesterképzésre lehet jelentkezni. Az erre vonatkozó speciális tudnivalók szintén megtalálhatóak a kiegészítésben.

Fontos tudnivaló továbbá a mesterképzésre jelentkezőknek, hogy a korábbi tanulmányaik alapján kreditelismertetési eljárást kell kezdeményezniük annál a felsőoktatási intézménynél, ahová jelentkezni szándékoznak. Ezt az eljárást legkésőbb 2008. május 31-ig indítsák meg, mert csak így garantálható, hogy a felvételi eljárásban benyújtandó kreditelismerési határozat megszülethet a hiánypótlás határidejéig (2008. július 10.). Ha valaki több helyre jelentkezik, az eljárást minden intézményben el kell végeznie.

Más változások is történtek. Néhány szak esetében az intézmény módosította a felvételi feltételeket vagy épp a vizsgakövetelményeket. Számos intézmény úgy döntött, hogy más szakirányokat is indít a korábban meghirdetettek helyett, mellett, vagy éppen nem indít bizonyos szakirányokat. Egyes helyeken változott a képzési hozzájárulás vagy épp a költségtérítés összege.
(BrandTrend)