Kategória: Aktuális.

Az MTV-ben a Székház Projekt-ről elmondták, hogy egy estleges mostani SD beruházás esetén is 3-5 éven belül meg kellene lépni a HD-re való áttérést (újabb beruházással), melyre nem lesz forrása az MTV-nek. Időszerű is, mert Európában 2008 a HD bevezetésének éve. Minden jelentősebb tévétársaság HD beruházásban, a HD-re való áttérésben gondolkozik. Európában már több, mint 43 HD stúdió (műterem) üzemel, több, mint 100 HD közvetítő kocsi dolgozik és 2008. január végén 78 HD adás érhető el műholdon keresztül.
Európa legkorszerűbb, zöldmezős televíziós műszaki beruházását az is indokolja, hogy nézői oldalon jelentős HD beruházások zajlottak/zajlanak le (nagy képméretű HD plazma és LCD tévék), játékkonzolok HD képminősége, rövidesen tömegpiacra lép a Blu Ray HD formátum (a DVD leváltására).

Az MTV kiválasztott formátuma a Full HD 1080 (1080i), a nemzetközi műsorcsere formátuma is, 1920×1080 felbontású. A jelentősebb berendezésgyártók már az 1080-as formátum mellett tették le a voksukat. A 720p formátum átmeneti célra jó volt, de hosszú távon az 1080 formátumot javasolja az EBU is.

Világtendencia, hogy a Full HD megjelenítő eszközök ára zuhan és egyidejűleg térnyerése nő. Ami ma még 500.000 Ft, az jövőre csak 250.000 lesz, és így tovább.

A HD műsorok több platformon is el tudnak jutni a nézőkhöz:
Műhold (DVB-S)
, mely egyszerre szolgálja az egyéni vételt és a műsor szétosztást a kábeltévék számára
Kábeltévé (DVB-C), HD set top box-szal a korszerű kábeltévé hálózatok alkalmasak HD tartalom továbbítására
IPTV – DSL technológiára alapozva lehetséges a HD tartalom továbbítása internet kapcsolaton keresztül is
Földfelszíni digitális tévéadás (DVB-T), amennyiben a közeljövőben megjelenő pályázat erre preferenciát ad, és a nyertes pályázat is ennek megfelelő lesz.

A HD képformátuma (képoldal aránya) 16:9. Ez azonos a kereskedelemben kapható plazma és LCD panelek képarányával. Az MTV a HD átállást követően csak 16:9-es formátumban fogja a tartalmakat előállítani, de természetesen az átállás időszakában simulcast rendszerben a 4:3-as adás is fennmarad. A nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve, az m2 HD indulásával egyidejűleg műholdról elérhető lesz a HD adás SD 16:9 és SD 4:3 változata is, így a kábeltévé szolgáltatók és tévénézők szabadon eldönthetik, hogy melyik formátumot veszik.
Az archív SD anyagok HD sugárzásánál együtt kell élni azzal a ténnyel, hogy azok formátuma 4:3, azaz adásba vagy alul-felül vágva, vagy két oldalon fekete oszloppal kerülhetnek.
Ez 16:9-es tévékészülékeknél ma is létező probléma, 4:3-as tévéknél pedig a néző valószínűleg az SD 4:3-as változatot fogja nézni, így neki a teljes képernyő ki lesz töltve képpel. Új gyártású anyagoknál a probléma nem jelentkezik.
(BrandTrend)