Kategória: Aktuális.

"A Sziget Kft. hosszú évek óta nyereséges vállalkozásként működik, ami önmagában a jelenlegi működés változatlan fenntartása mellett is fenntartható állapot, illetve a meglévő erőforrások gazdaságosabb és ésszerűbb kihasználása organikus növekedési lehetőségeket is kínál" – áll az Econet hivatalos blogján, ahol az is kiderül, hogy a tervek szerint a cég kamat, adó és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége 2011-ben már 600 millió forint lesz.

A Sziget végső vételára is a jövőbeli nyereségen múlik, hiszen az Est Media most csak a cég 26 százalékát vette meg (ezt március 17-ig kell kifizetnie), a fennmaradó 74 százalékot három részletben fizeti ki az Est Media, de csak akkor, ha a Sziget adózás előtti nyeresége jövőre eléri a 200 millió forintot, 2009-ben a 350 milliót, utána a 420 milliót, majd legalább az 500 milliót.

Az optimista növekedési terveknek pár hónapja még nyoma sem volt, hiszen a Sziget, ahogy már évek óta, most is szerény nyereséggel, vagy inkább nullszaldóval számolt. Maga a fesztivál, legalábbis papíron, veszteséges volt, és Gerendai Károly augusztusi közlése szerint a cég egyéb rendezvényei, például a nulladik napra szervezett LGT-koncert, vagy a marosvásárhelyi Félsziget fesztivál nyeresége miatt összességében éppenhogy "nem fog megdőlni".

Az Econet azonban nem csak az optimista forgatókönyvvel számol, a szerződés arra is kitér, hogy mi történik akkor, ha a Sziget fesztivált mégsem lehet megtartani.
"Az elmúlt hetek során a sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott birtokháborítási ügyben fennállhat az elvi esélye annak, hogy a bíróság jogerős ítélete folytán ellehetetlenül a Sziget Fesztivál megrendezése. Ez esetben az Est Media Group elállhat a szerződéstől és az addig kifizetett vételárat teljes egészében visszakapja" – olvasható az Econet blogján.

Az Est Media Group Sziget Kft. tevékenységét tovább akarja fejleszteni. Az Econet blogján megjelent kommüniké szerint éppen ezért a Volt Fesztivál, a Balaton Sound, és a Gyereksziget árbevételét tovább kell növelni.
"A fejlődés másik iránya a jelenlegi negyedik nagy rendezvényként megrendezett Félsziget kapcsán megszerzett nemzetközi fesztiválszervezői tapasztalatok átültetése további régiós országokra és eseményekre" – véli az Econet a marosvásárhelyi rendezvényről.

A hír bejelentése után felfüggesztették az Econet részvények kereskedését a tőzsdén.A papírokra 197 forinton született az utolsó kötés. Az általános piaci gyengülésben az econet részvények ára 8 forinttal, 3,9 százalékkal csökkent az előző napi záróárhoz képest.

Az Est Media Group az Est Lapok (Pesti Est, regioonális estek, Fidelio Sugó és évente közel hetven különszám) mellett tulajdonosa a Radiocafénak is, sőt beltéri reklámfelületek értékesítésével és reklám képeslapok terjesztésével is foglalkozik. 

 "Öt évig biztos mi szervezzük Takács Gáborral a fesztiválokat, utána pedig a szerződés értelmében eldönthetjük, hogy akarjuk-e folytatni" – nyilatkozta az Indexnek Gerendai Károly, a Sziget alapítója, aki hozzátette, hogy a kisebbségi tulajdonos Kedves Ferencet nem az Est Media, hanem ők fogják kivásárolni a cégből, még mielőtt az Est az egész céget felvásárolja.
"Azt gondolom, hogy nem sok esély van arra, hogy a Sziget ellehetetlenüljön, a IV. kerületi önkormányzattal folyó per várhatóan tavaszra lezárul, és nem valószínű, hogy a bíróság a Sziget betiltása mellett foglal majd állást" – véli Gerendai, aki szerint, ha a zajártalom miatt legfeljebb pénzbírságra számíthatnak, és egyébként is végső esetben akár a Sziget Fesztivál más helyszínre telepítése is felmerülhet.

"A Sziget terjeszkedni szeretne, várhatóan a régióban előbb-utóbb megjelenünk több, a Félszigethez hasonló rendezvénnyel" – beszélt a fejlődési lehetőségekről Gerendai Károly, aki szerint a Sziget Fesztivál peres ügyei miatt több közép-európai főváros jelentkezett, hogy szívesen átvenné a rendezvényt. Vagyis a terjeszkedéshez számos helyszínt lehetne találni a régióban.
(Index)