Kategória: Aktuális.

Az egységes célokért, vagyis a minőségi termékekért küzdő pálinkafőző manufaktúrák ráébredtek arra, hogy – a borászokhoz hasonlóan – szervezetbe tömörülve tudják leginkább érvényesíteni érdekeiket, ezért létrehozták a Pálinka Céh Egyesületet. A Pannon Bormíves Céh Egyesület célkitűzéseihez hasonlóan a pálinkakészítők is a tradíciók ápolását, a kiváló minőséget, és a kulturált italfogyasztást tűzték zászlajukra. A hagyományok ápolására kitűnő alkalomnak bizonyult, hogy csatlakozzanak a pannonhalmi Szent Márton nap ünnepi eseménysorozatához.
 
A szerződés aláírásának helyszínéül nem véletlenül esett a választás a bencés monostorra: a Pannon Bormíves Céh Egyesület évek óta itt tartja ünnepi közgyűlését, és kér áldást az új termésből készült boraikra az Apátság Altemplomában. A szőlőtermesztés pedig a pannonhalmi bencés rendházban is évszázados hagyományokkal bír: a dolgos szerzetesek Krisztus evangéliumát kívánták megélni az "ora et labora" (imádkozzál és dolgozzál) szellemében. Ezt az eszmét a szőlősgazdák is magukénak érzik, hiszen a minőségi borok előállításához nélkülözhetetlen a jó termés – akárcsak a finom pálinkák készítéséhez a kiváló minőségű gyümölcs. 
 
"A bor és a pálinka kezet fogott egymással. A Pannonhalmi Bencés Apátságban idén nemcsak a kitűnő italok, de a két, nemes célokért küzdő egyesület is áldást kapott a gyümölcsöző együttműködésre" – mondta Hortobágyi T. Cirill perjel, a pannonhalmi főapát gazdasági helyettese.
 
A Pálinka Céh a közeljövőben olyan problémákat igyekszik megvizsgálni és megoldani, mint például a szakmán belüli széthúzás és az ebből adódó egységes szemlélet hiánya, a pálinkatörvény hiányosságai (kettős törvénykezés, pl. a törköly esetében), az előírások betartatásának ellenőrzése és a szankcionálás hiánya, a megtévesztő jelöléssel forgalomba kerülő termékek, illetve az egységes kommunikáció hiányának köszönhető alul vagy tévesen informált fogyasztók. E célok elérésére többek között hazai és külföldi tanulmányutakat szerveznek (pl. Franciaországba és Romániába), a kereskedelmi hálózatok vezetőivel tárgyalásokat kezdeményeznek kiemelt "pálinkapolcok" kialakításáról. Továbbá dolgoznak a pálinkazárjegy bevezetésének elfogadtatásán, védjegy bevezetésén és használatának szakmai síkon történő szabályzásának kidolgozásán. 
 
"A szakmai szervezetekkel közösen feladatot vállalunk a pálinkával kapcsolatos szabályozások, rendeletek, törvénytervezetek előkészítésében, a pálinka eredetvédettségének érdekében és ellenőrzöttségében, valamint a Pálinka Nemzeti Tanács létrejöttében" – tette hozzá Szilágyi László, a Pálinka Céh Egyesület ügyvezetője.
(BrandTrend)