Kategória: Aktuális.

A döntés a Sziget programstruktúráját nem érinti, a változatos programhelyszínek megmaradnak, sőt, mivel a korábban hét napra szánt programköltségvetés most öt napra oszlik el, "az idei jegyárak megtartása mellett a szervezők többet tudnak a nagyobb sztárokra költeni".

Annak érdekében, hogy "a környező kerületek érzékenyebb lakói számára is tolerálhatóvá váljék a fesztivál", a pesti oldalhoz legközelebb lévő, úgynevezett metál színpad műsora – a Nagyszínpadéhoz hasonlóan – a legkésőbb 23 óráig tart majd, s a nagyobb programsátraknál további zajszigetelő falakat is építenek – hangsúlyozta a Sziget fesztivál sajtófőnöke.
Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda ügyvezetője november elején sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy az újpesti polgármester által 2006-ban kezdeményezett "birtokháborítási" perben a IV. kerületi önkormányzat októberben azt kérte a bíróságtól: tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól, a lakók nyugalmának védelmében.

Angyalföld polgármestere, Tóth József levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert arra: a főváros, mint a terület tulajdonosa biztosítsa az emberek nyugalmát. Ennek érdekében a jövőben csak olyan feltételekkel járuljon hozzá a fesztivál megrendezéséhez, amelyekkel kiküszöbölhetik az elviselhetetlen zajhatást. Levelében jelezte azt is, hogy ha felvetéseire "érdemi és kedvező válasz nem érkezik, kénytelen lesz a kerületi lakosok érdekeink a jövőben bírói úton érvényt szerezni".

A két városrész vezetéséhez hasonlóan a III. kerületi önkormányzat is rendszeresen fogalmazott meg kifogásokat a múltban a Sziget fesztivállal kapcsolatban.

Arról, hogy a Hajógyári-szigeten 15 éve megrendezett Sziget fesztivál jövőre is megkapja-e a közterület-használati engedélyt a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságától, január közepén várható döntés. A főpolgármesteri hivatalhoz októberben megérkezett kérelemről először kikérik az érintett kerületek és a hivatal szakügyosztályainak véleményét. Ezek összesítése után kerülhet a döntésre jogosult testület elé a kérdés.
(
MTI)