Kategória: Aktuális.

A napi.hu szerint elmúlt években többször elterjedt a hír Ausztria két vezető bankja, az Erste Bank AG és a Raiffeisen Zentralbank AG egyesüléséről, de a pénzügyi körökben rendre felbukkanó információ mindeddig pletykának bizonyult. A jelek szerint azonban most ennél többről van szó. Az összeolvadást a Raiffeisen szorgalmazza, míg az Erste inkább védené függetlenségét – a jövendő frigy viszont úgy tűnik, bírja a bécsi kormány támogatását is.

A két osztrák pénzintézet esetleges egyesülése alaposan felbolygathatja az európai pénzpiacot, és egy csapásra átrajzolná a kelet-európai térség pénzügyi térképét is.

A lap szerint magyar piacon is földcsuszamlást idézne elő az egyesülés, hiszen a két pénzintézet az ötödik és a hatodik helyezett a 2006-os banki mérlegfőösszeg alapján felállított sorrendben. Egyesülésükkel viszont egy csapásra a dobogó második helyére lépnének fel az OTP Bank mögött, megelőzve a K&H Bankot és a CIB Bankot.

A Napi Gazdaság érdeklődésére a  Raiffeisen bécsi sajtóirodájában ugyan "minden alapot nélkülözőnek" minősítették a hírt, az Erste pedig nem kívánt nyilatkozni, nevük elhallgatását kérő banki szakemberek ugyanakkor egyértelműen megerősítették a tárgyalások hírét.

A BrandTrend kérdésére itthon hasonló választ kaptunk: "A bécsi sajtóközpont szerint a hírnek nincs alapja."
(napi.hu-BrandTrend)