Kategória: Aktuális.

A Szépművészeti Múzeum weboldalán működő virtuális séta a program futtatásához szükséges letöltéseket követően nemcsak a műtárgyak térbeli megtekintését teszi lehetővé, hanem a 3D virtuális galériákat járva a falon függő festményekre kattintva egy szintén háromdimenziós prezentációs ablakban a műtárgyakról szóló információkhoz is hozzájuthatunk.

Közösségi tér
Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese elmondta: "A múzeum közösségi tér: összeköti a kultúra, az üzlet, a társadalom különböző területein működő embereket. A virtuális séta alkalmazással szélesebb látogatói rétegeket érünk el, inspiráljuk a művészeti életet, megkönnyítjük a tanulást, a keresést, dinamizmust viszünk a klasszikus képzőművészeti térbe."

Silverlight
A Silverlight interaktív felhasználói felületek elkészítésében nyit új távlatokat. Fő jellegzetessége, hogy a videó- és 3D megjelenítéseket minden eddigi technológiánál kreatívabban képes kezelni, így a virtuális séta alkalmazásban a Szépművészeti Múzeumban kiállított műtárgyakat is három dimenzióban jeleníti meg. A térbeli, intuitív navigáció minden eddiginél nagyobb fokú bevonódást tesz lehetővé, izgalmasabb élményt nyújt a látogatók számára, akik a virtuális élmény nyomán már a múzeumban is felkészültebben közeledhetnek a festményekhez.
"A Microsoft számára kiemelt fontosságú a kultúra támogatása, minél szélesebb körhöz történő eljuttatása. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a Szépművészeti Múzeum jelenhetett meg ebben az egyedülálló virtuális térben." – mondta el Csiszár Dénes, a Microsoft Magyarország webstratégiai tanácsadója. A hazánkban újgenerációs technológiáival frissen debütáló szoftveróriás a Silverlight világviszonylatban is egyedülálló felhasználását látta viszont befektetéséből.

Megvalósítás
Az Arcus Interactive Group a régióban elsőként dolgozott Silverlight technológiával. A Microsoft június 10-11-i közép-európai konferenciáján – több más újgenerációs technológiája mellett – mutatta be az integrált webes platformot. A bemutató demonstrációs anyagának elkészítésére a Microsoft azcég szakembereit kérte fel. Toldi György, az Arcus fejlesztési igazgatója szerint "a Silverlight sokkal kreatívabb, sokkal produktívabb, mint a flash vagy a html környezet." A Silverlight platformon elkészített megoldások nemcsak az interneten jelenhetnek meg, hanem úgyanúgy működhetnek mobilon, futhatnak CD-ről, vagy akár interaktív tv-ben egy set top boxban is betölthetőek.
Végvári Imre, az Arcus kreatív és kommunikációs igazgatója szerint "az eddigi technológiákat – például Flash, HTML – meghaladóan élményszerű működési lehetőségek révén a Silverlight univerzális platformmá válhat a közeljövőben." A Microsoft-tal és a Szépművészeti Múzeummal zajló együttműködésében megismert technológiát az Arcus a hosszú távú üzleti értékteremtés eszközévé teszi megrendelői számára.

További információ:
http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/virtualisseta
(BrandTrend)